Til hovedinnhold
skrei

Slik tilbereder du skrei

Skrei er en norsk delikatesse som må behandles med omhu. Her får du tre gode teknikker for tilberedning av skrei - og en deilig oppskrift på skrei med bacon, hollandaise og ertepuré.

Slik tilbereder du skrei

20min / 20min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du:

800gskreifilet

1feddhvitløk

2sssmør

1klypesalt

2sssolsikkeolje til steking

100gbacon

Dette trenger du til hollandaisesaus:

1dlhvitvin

2stkeggeplommer

2ssvann

4sssmør

1klypesalt og pepper

1tssitronsaft (smak til)

Dette trenger du til ertepuré:

600gfrosne erter

135gusaltet smør

1 og en halvtssalt

en fjerdedeltsnykvernet sort pepper

Fremgangsmetode

Skjær skreien i serveringsstykker og dryss med salt.
La dem ligge i 7 minutter før du skyller av saltet. Tørk stykkene lett med tørkepapir.
Stek skreistykkene i olje i ca. 3 minutter. Ha i skivet hvitløk og smør, og snu skreistykkene. Stek dem ferdig mens du øser hvitløkssmøret over, etter ca. 2 minutter.
Skjær bacon i terninger og stek i tørr stekepanne til det er sprøtt og gyllent.

Slik lager du hollandaise

Kok hvitvin inn til en tredel, og pisk eggeplommene sammen i en bolle.
Sett bollen i vannbad og pisk inn den varme vinen. Når det begynner å tykne og ligne på majones pisker du inn vann.
Pisk inn smøret, litt om gangen. Smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft.

Slik lager du ertepuré

Kok opp en kjele med lettsaltet vann, kok ertene i 2 minutter.
Sil av vannet og ha ertene tilbake i kjelen, mos sammen med smør, salt og pepper. Klar til servering.

Slik gjør du hvis du vil ovnsbake skreien

Ovnsbaking er den enkleste tilberedningsmetoden, så velg gjerne denne om du har en del tilbehør som skal lages.
Del fisken i porsjonsstykker, strø på litt salt og legg dem i en smurt ildfast form. Er det skinn på stykket legges dette ned.
Stekes ved 180 grader i 8-12 minutter. For et helt perfekt resultat kan du bruke et digitalt steketermometer og ta ut fisken når det viser kjernetemperatur på 57 grader.
La fisken hvile et par minutter. Har du ikke steketermometer kan du følge med på når fisken får en hvitere farge og den flaker seg lett når du trykker lett på den.

Slik gjør du hvis du vil trekke skreien

Trekking er kanskje den mest tradisjonelle tilberedningsmetoden for skrei, og da spesielt skreiskiver.
Et godt tips er å la fisken ligge i isvann i en time før den skal trekkes, da beholder fisken den kritthvite fargen.
Kok opp rikelig med vann tilsatt salt, et laurbærblad og et par pepperkorn. Beregn ½ dl salt per liter vann.
Når vannet har kokt opp, skrus temperaturen helt ned. Legg stykkene ned i vannet og la dem trekke i 5-10 minutter. Ta fisken opp av vannet når den er blitt fast i fisken. Lag gjerne klart tilbehøret på forhånd.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn