Til hovedinnhold
frukt og grønt

Slik lager du appelsinmarmelade

Om vinteren er appelsinene på sitt beste, og det er nå du bør lage appelsinmarmelade! Lag en stor porsjon, fyll fryseboksen og nyt den gode appelsinsmaken resten av året.

Slik lager du appelsinmarmelade

4t / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

2 porsjoner

1kgappelsiner

1stksitron

5dlvann

500gsukker

2stkkanelstenger

Fremgangsmetode

Skrell halvparten av appelsinene og del fruktkjøttet i mindre biter. Vask resten av appelsinene godt og del de først i to halve, så i fire båter og deretter i tynne skriver.
Ha både appelsinene med og uten skall i en vid gryte og fyll på med vannet. Press saften ut av sitronen og tilsett denne også.
Kok opp appelsinskiver og vannblandingen og la småkoke under lokk i 30 minutter. For å få mest mulig klart og bakteriefritt syltetøy bør du fjerne skummet som legger seg på toppen. Gjør du dette blir du belønnet med syltetøy som har lengre holdbarhet.
Etter koking i 30 minutter tilsetter du sukkeret og rører til alt er oppløst. Smak på appelsinmarmeladen og rør eventuelt inn mer sukker om det trengs. Noen appelsiner er veldig søte, andre har mindre sødme, så her kan du justere smaken selv.
Legg kanelstangen i og la blandingen koke i ca 3 timer uten lokk, til det har tyknet og du kan ta syltetøytesten.
Syltetøytesten: Legg en stor spiseskje appelsinmarmelade på en tallerken. La syltetøyet avkjøles to-tre minutter og dra så pekefingeren igjennom.
Dersom syltetøyet flyter tilbake og blir til en klatt igjen, må det koke litt lenger. Dersom syltetøyet forblir i to deler er det stivt nok og ferdig kokt.
Fyll appelsinmarmeladen på rene glass eller i små bokser, og nyt på nystekt brød. Appelsinmarmeladen holder seg noen uker i kjøleskap, men bør fryses for lenger oppbevaring. Oppskriften gir ca. 2 L syltetøy.

Andre relevante oppskrifter