Til hovedinnhold
julemat

Julekrydret kveite med mandelpotetstappe og smørsaus

Det er godt med et fiskemåltid i julen, og kveite er en fast og fin fisk. Krydre den med julekrydder og server den med potetstappe av mandelpoteter og lys smørsaus med ørretrogn og dill.

20min / 20min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Grillet Kveite:

4stkkveitefilet ( à ca. 150-200 g)

2ssolivenolje

1stksitron (saften)

1tskrydderblanding (en blanding av kanel, ingefær, nellik og muskatnøtt)

1klypesalt og pepper (etter smak)

Mandelpotetstappe:

700gmandelpoteter (skrelt og i biter)

150gsmør

2dlmelk

1klypesalt og pepper (etter smak)

Smørsaus med rogn:

2sssmør

1sshvetemel

2dlkremfløte

50glakserogn (eller ørretrogn)

1ssFersk dill (eller gressløk, finhakket)

1klypesalt og pepper (etter smak)

Stekt fennikel:

2stkfennikel (delt i 4)

2ssolivenolje

1klypesalt og pepper (etter smak)

Fremgangsmetode

Grillet Kveite

Forvarm ovnen til 180 °C.
Legg kveitefiletene i en ildfast form.
Pensle med olivenolje på begge sider, og krydre dem med jule- krydder og salt.
Press sitronsaft over fisken, og strø finhakket hvitløk jevnt over.
Stek filetene i ovnen i ca. 15-20 min til de er gjennomstekte og flaker seg lett. Tiden kan variere avhengig av tykkelsen på filetene.

Mandelpotetstappe

Kok mandelpotetene i en stor kjele med lettsaltet vann til de er møre, vanligvis 15-20 min.
Mos de kokte potetene med smør og melk til en glatt og kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.

Smørsaus med rogn

Smelt smøret i en liten kjele på middels varme.
Tilsett hvetemelet og rør godt. Lag en jevn blanding og la det koke forsiktig i 1-2 min for å fjerne melsmaken.
Ha i kremfløten og rør godt for å unngå klumper. La sausen tykne i noen min mens du rører konstant.
Tilsett rognen og rør forsiktig for å blande den inn. La sausen bli gjennomvarm i 1 min eller 2. Den skal ikke koke, bare varmes forsiktig.
Smak til med dill eller gressløk, salt og pepper.

Stekt Fennikel

Varm olivenoljen i en stekepanne over middels varme.
Stek tynne skiver med fennikel i 3-4 min på hver side til de er myke og har fått farge. Smak til med salt og pepper.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn