Til hovedinnhold
julemat

Så enkelt lager du julens beste sursild og tomatsild

Julefrokost og sild hører sammen. Her får du Elin Madsen i Coop Mega Klepps enkle oppskrifter på nydelig sursild og tomatsild til jul.

Så enkelt lager du julens beste sursild og tomatsild

20min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

8 porsjoner

Dette trenger du til sursild:

5stkfileter spekesild

1stkrødløk

2stkvårløk

2cmfersk ingefær

Dette trenger du til eddiklake til sursild :

4dlvann

3 og en halvdlsukker

2dleplecidereddik

1ssrosépepper

1sshel allehånde

1ssmalt nellik

1sssennepsfrø

2stklaurbærblader

Dette trenger du til tomatsild:

4stkkryddersildfileter

2ssvann

1 og en halvdlsukker

en halvdltomatpuré

en halvdlolje

2sseddik 7%

2stkrødløk (i tynne ringer delt i to)

2stklaurbærblader

1buntfrisk dill (finhakket, smak til)

en halvtspepper

Fremgangsmetode

Rengjør glassene godt med såpe og varmt vann.
Sett glassene i en forvarmet stekeovn på 100 grader og la dem stå i ti minutter, eller kok dem i vann i ti minutter.
Tørk godt av glassene med et rent kjøkkenhåndkle.
Sjekk hvor salte sildefiletene er. Legg sildefiletene i vann et par timer hvis de er for salte.
Skjær silden i ca. 2 cm brede stykker.
Skjær rødløk, vårløk og ingefær i tynne skiver.
Lag eddiklake: Kok opp vann og sukker, og avkjøl.
Tilsett eddik, rosepepper, allehånde, nellik, sennepsfrø og laurbærblad, og visp sammen.
Legg sild, rødløk, vårløk og ingefær lagvis i et sterilisert glass eller krukke. Hell over laken og sett på lokk.
La stå i kjølekskapet og trekke et døgn før bruk. Sursild holder seg et par uker i kjøleskapet.

Slik lager du tomatsild

Rengjør glassene godt med såpe og varmt vann.
Sett glassene i en forvarmet stekeovn på 100 grader og la dem stå i ti minutter, eller kok dem i vann i ti minutter.
Tørk godt av glassene med et rent kjøkkenhåndkle.
Skyll sildefiletene i kaldt vann før bruk. Tørk silden med papir og del den opp i 2 cm tykke biter.
Varm opp vann, sukker og tomatpuré i en gryte til sukkeret smelter. Rør inn de andre ingrediensene.
Avkjøl sausen og hell den over silda. Sett i kjøleskap. Tomatsild holder seg et par uker i kjøleskapet.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn