kaker
Klassisk bløtkake med hjemmelaget vaniljekrem
Bløtkaken dukker opp i de fleste store anledninger – og stadig i ny påkledning. Denne kakeklassikeren kan du variere i det uendelige. Prøv for eksempel vår versjon med hjemmelaget vaniljekrem og friske bær!

1t / 3t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
8 porsjoner
Sukkerbrød:
5stkegg
150gsukker
150ghvetemel
1tsbakepulver
1sssmør, til smøring av form
Hjemmelaget vaniljekrem:
4stkeggeplommer
en halvdlsukker
1stkvaniljestang
4dlhelmelk
1ssmaizena
Kakefyll:
1porsjonhjemmelaget vaniljekrem
3dlkremfløte
150gfriske blåbær
Montering:
2dlmelk
2dlblåbærsyltetøy
100ghakkede valnøtter
3dlkremfløte, kald
1sssukker
Pynt:
2bokserfriske bær
1håndfullsmå marengs
1håndfullspiselige blomster
1pkmakroner
Fremgangsmetode
Oppskriften gir én kake, laget i 22-24 cm springform.
Sukkerbrød
Forvarm ovnen til 160 °C.
Pisk egg og sukker til luftig og stiv eggedosis, ca. 8 minutter i en kjøkkenmaskin med ballongvisp.
Sikt i hvetemel og bakepulver, og vend forsiktig inn med en slikkepott til akkurat blandet.
Dekk bunnen av springformen med bakepapir, og smør den med smør.
Hell røren i formen i en sikksakk-bevegelse slik at den blir ekstra luftig. Jevn ut toppen forsiktig med en slikkepott.
Stek kaken nederst i ovnen i ca. 1 time, eller til kaken har hevet seg godt og toppen er gyllen. Sjekk med en kakenål ved å stikke den i midten. Nålen skal komme ut ren.
Avkjøl sukkerbrødet i formen opp ned på en rist. Løsne formen og dekk kakebunnen med et rent kjøkkenhåndkle til helt avkjølt.
Hjemmelaget vaniljekrem
Ha eggeplommer og sukker i en kjele og rør sammen. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i gryta og spe inn melken. Rør inn maizena.
Varm opp blandingen på middels varme, og rør godt med en slikkepott underveis til du har en tykk krem.
Sett gryta i iskaldt vannbad, og avkjøl helt. Kremen vil tykne etterhvert som den avkjøles, så rør av og til for å unngå snerk.
Dekk kremen med plast, og la den stå i kjøleskapet til den skal brukes.
Montering
Pisk fløte til stiv krem og vend med vaniljekrem og friske blåbær.
Del sukkerbrødet i tre lag.
Dynk bunnene med melk, og smør blåbærsyltetøy over. La topplaget være uten melk og syltetøy.
Legg den nederste bunnen på et fat, og fordel halvparten av vaniljefyllet over. Strø over hakkede valnøtter, og legg over den neste bunnen med syltetøy.
Bre over resten av vaniljefyllet, strø over resten av valnøttene og legg på topplaget. Sett kaken kaldt i minst 30 minutter.
Pisk kremfløte og sukker til krem, og fordél kremen utover hele kaken.
Pynt toppen av kaken med friske bær, marengs, spiselige blomster og makroner.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆