biff, storfe, oksekjøtt
Saftig oksestek med kremet soppsaus
Oksestek med godt tilbehør er en klassisk søndagsmiddag. Her får du tipsene som gjør oksesteken herlig saftig, rosa og uimotståelig mør.
2t 30min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
1 kgsurret oksestek (beregn 1-1,2 kg)
1 ssrosépepper (lett knust i morter)
1 tssalt og kvernet pepper
2 stkgulrøtter (delt i biter)
en halv stksellerirot (i biter)
1 stkgul løk (delt i båter)
2 feddhvitløk (delt i to)
5 dlvann
Soppsaus med rosépepper:
200 gsopp (aromasopp og kantareller)
1 ssrosépepper (hel)
1 stksjalottløk (liten)
1 feddhvitløk
3 sssmør
2 dlstekesjy (kraft fra oksesteken)
2 dlkremfløte
1 sssoyasaus
1 klypesalt og kvernet pepper (smak til)
Fremgangsmetode
Legg oksesteken på kjøkkenbenken og sett ovnen på 125 grader.
Brun oksesteken på alle sider i en tørr stekepanne på høy varme. Gni inn med knust rosépepper, salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen av oksesteken.
Skrell gulrøtter, sellerirot og løk og del dem i passe store biter. Legg kjøttet i en ildfast form, fordel grønnsakene utover i formen og hell på vann.
Sett formen inn i ovnen og stek til ønsket kjernetemperatur er oppnådd. 65 grader for rosa kjøtt, 70 grader for gjennomstekt.
La steken hvile under dekke i 15 minutter før den skjæres i tynne skiver. Husk at kjernetemperaturen kan stige så mye som 5 grader mens oksesteken hviler.
Server med kokte poteter, dampet rosenkål og soppsaus.
Slik lager du soppsaus
Børst soppen ren og del i tykke skiver.
Stek soppskiver og rosépepper i tørr stekepanne på middels varme i 2 minutter.
Tilsett finhakket sjalottløk, finhakket hvitløksfedd og smør. La det surre til soppen er gyllen og løken er myk og blank.
Hell over kraft og fløte og kok opp. Senk temperaturen og la sausen småputre til den tykner.
Smak til soppsausen med soyasaus, salt og sort pepper.
Hvis sausen er for tynn, kan du røre sammen maisenna og kaldt vann og jevne sausen. Det er først rundt kokepunktet at effekten av jevningen blir synlig, så det er lurt å tilsette jevningen litt og litt.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆