lam og får
Mormors lammefrikassé
Enkel og varmende lammefrikassé er en deilig høstmiddag som vekker gode barndomsminner.

1t 45min / 20min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
1kglammekjøtt (grytekjøtt, fårikålkjøtt eller annet kjøtt med bein)
1lvann (kaldt)
1 og en halvtssalt
1stklaurbærblad
12stkhele pepperkorn
3stkgulrøtter
en halvstksellerirot (rundt 300 gram)
2stkpersillerot
1stkgul løk
1stkpurre
8dllammekraft
2sssmør (romtemperert)
4sshvetemel
1dlfløte
1sssitronsaft
4ssdill
8stkpoteter
Fremgangsmetode
Kok opp vannet mens du deler opp kjøttet i passende serveringsstykker.
Legg kjøttet i det kokende vannet, og la det koke opp igjen.
Skum godt av, slik at du får en fin og klar kjøttkraft.
Ha i salt, pepperkorn og laurbærblad, og la kjøttet trekke i rundt 45 minutter.
Skrell og skyll grønnsakene. Kutt persillerot, sellerirot og løk i mindre biter. Kutt purren i ca 1 cm lange stykker og gulrøttene i pene skiver. Vask (skrell om du foretrekker det) og sett på potetene.
Ta kjøttet ut av gryten og la det hvile under tildekning, slik at det ikke tørker ut. La grønnsakene koke i kraften til de er møre, rundt ti minutter.
Sil fra grønnsakene og ha 8 dl av kraften tilbake i gryten.
Rør hvetemelet ut i det romtempererte smøret. Tilsett smørblandingen i kraften og rør godt, mens den tykner.
Tilsett fløten og la sausen småkoke i fem til ti minutter.
Smak til med sitronsaft, dill og eventuelt mer salt og pepper.
Ha i kjøtt og grønnsaker og la det varme seg opp igjen.
Slå vannet fra potetene og la dem dampe av seg.
Server lammefrikasséen og potetene med litt ekstra dill-dusker til pynt.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆