lam og får
Pinnekjøtt i grønnsakskraft med rotmos og syltet rødløk
Pinnekjøtt må det være til jul! Damp kjøttet i en hjemmelaget grønnsakskraft så blir det ekstra fyldig, og servér hjemmelaget rotmos og syltet rødløk til!

3t / 24t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
2kgpinnekjøtt
1pkvossakorv
800gmandelpoteter
1potterosmarin
Grønnsakskraft:
2stkløk
2stkgulrøtter
100gpurreløk
100gsellerirot
3stklaurbærblader
1tshel pepper
10stkeinebær
4stilkerfrisk timian
en halvtskajennepepper
2lvann
Rotmos:
1 og en halvkgkålrot
2stkgulrøtter
150gsmør
1tssalt og pepper (smak til)
Syltet rødløk:
3stkmellomstore rødløk
1dleddik (fks. hvitvins- eller rødvinseddik)
2dlsukker
3dlvann
Fremgangsmetode
Legg pinnekjøttet i kaldt vann i 24 timer. Bytt gjerne vann underveis.
Grønnsakskraft
Rens og kutt løk, gulrøtter, purreløk og sellerirot.
Ha alt i en stor kjele sammen med laurbærblad, pepper, einerbær, timian og kajennepepper.
Tilsett 2 liter vann og la koke i ca. 1 time. Sil av kraften.
Pinnekjøtt
Legg en metallrist, bjørkepinner eller mandelpoteter i bunnen av en vid kjele.
Ha pinnekjøttet oppå og hell på grønnsakskraft til væsken når opp til risten.
Dekk med lokk og la trekke i ca. 3 timer, til kjøttet er mørt. Pass på at det er godt med væske i kjelen underveis.
Når det gjenstår ca. 15 minutter av koketiden legger du i vossakorven.
Rotmos
Skrell kålrot og gulrøtter, kutt i terninger og kok i usaltet vann til de er møre. Hell av vannet.
Mos til ønsket konsistens med stapper eller stavmikser. Rør inn smør, og smak til med litt av kraften fra pinnekjøttet, salt og nykvernet pepper. For en mildere stappe kan du tilsette litt fløte eller rømme.
Syltet rødløk
Skrell og skjær rødløken i tynne skiver, båter eller halvmåner. Ha dem over i et glass som tåler varme.
Kok opp eddik, sukker og vann i en kjele, og hell den varme laken over løken når sukkeret er oppløst. La det trekke i minst 30 minutter før servering.
Oppbevares i kjøleskap i lufttett glass eller boks, og holder i minst 2 uker.
Servering
Server pinnekjøttet med varm rotmos, kokte poteter, vossakorv og litt syltet rødløk. Pynt gjerne med rosmarin og server med litt ekstra pinnekjøttkraft ved siden av.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆