lam og får
Saftig lammestek med ovnsbakte rotgrønnsaker
Surret lammestek bruner du raskt i pannen før du legger den i en ildfast form med rotgrønnsakene. Deretter lager steken seg nærmest selv.

2t 30min / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Lammestek:
1kgsurret lammestek
2ssolivenolje
2feddhvitløk (finhakket)
1ssfersk rosmarin (finhakket)
1ssfersk timian (finhakket)
1tsflaksalt (grovt)
en halvtspepper
Ovnsbakte grønnsaker:
1stkgul løk (i båter)
1stkrødløk (i båter)
250ggulrøtter (i biter)
200gpastinakk (i biter)
250grødbeter (i biter)
250ggulbeter (i biter)
2ssrapsolje
1tsflaksalt (grovt)
en halvtspepper
2stilkerfersk timian (eller rosmarin)
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 125˚C. Tørk lammesteken godt med kjøkkenpapir og brun raskt på alle sider i en stekepanne på høy varme. Legg steken i en ildfast form.
Bland sammen olivenolje, finhakket hvitløk, urter, salt og pepper. Gni blandingen godt inn i kjøttet.
Sett inn steketermometer i den tykkeste delen og stek midt i ovnen til kjernetemperaturen viser 65-70˚ for medium stekt kjøtt, eller 75˚ for gjennomstekt kjøtt. Det tar ca. 1,5-2 timer.
Ta lammesteken ut av ovnen når den ønskede temperaturen er nådd. Dekk med aluminiumsfolie og la steken hvile til grønnsakene er ferdig stekt.
Skjær lammesteken i fine skiver og server med ovnsbakte rotgrønnsaker.
Ovnsbakte rotgrønnsaker
Rens løk og rotgrønnsaker og del i omtrent like store biter.
Legg grønnsakene i en ildfast form og ringle over rapsolje. Krydre med flaksalt, nykvernet pepper og ferske urter, og vend om slik at alt fordeler seg jevnt.
Øk temperaturen på ovnen til 210˚C varmluft. Stek rotgrønnsakene midt i ovnen til de er møre og har fått fin farge, ca. 20-30 minutter. Vend om underveis.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆