kalkun
Glasert helstekt kalkun med rotgrønnsaker og eplesjy
Det blir fest når du setter en hel kalkun på bordet – og det er ikke vanskelig å få kjøttet saftig og godt. Servér med en smakfull eplesjy, og deilige ovnsbakte rotgrønnsaker!

2t 15min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
6 porsjoner
Helstekt kalkun med rotgrønnsaker:
1stkhel kalkun (ca. 4 kg)
1dæsjsalt og pepper
2stkrødløk (i båter)
2stkepler (i båter)
100gsmeltet smør
3dlvann
4sslønnesirup
1stksitron (revet skall)
600gsmå poteter
600grotgrønnsaker (og beter)
2ssolivenolje
2sshakket timian
Eplesjy:
1porsjonstekesjy (fra kalkunen)
3dleplejuice
3sssoyasaus
1 og en halvdlfløte
3sshvetemel
1klypesalt og pepper
3sshønsefond
1stkeple (i terninger)
Fremgangsmetode
Tørk kalkunen godt med kjøkkenpapir, og krydre med salt og pepper. Fyll kalkunen med rødløk og epler, og bind den opp med hyssing.
Ha kalkunen i en ildfast form, og pensle med smeltet smør. Ha vann i formen, og stek fuglen nederst i ovnen ved 160 °C i ca. 2 timer, til en kjernetemperatur på ca. 70 °C.
Bland sirup og sitronskall og pensle kalkunen med smør, sirup og sitronskall noen ganger i løpet av steketiden.
Skjær poteter, rotgrønnsaker og beter i like store biter, og ha dem i en ildfast form sammen med olje, salt, pepper og timian. Stek det i ovnen sammen med fuglen den siste timen.
La kalkunen hvile i 15 min på et lunt sted før du skjærer den opp og serverer den med rotgrønnsaker og poteter.
Eplesjy
Sil sjyen fra kalkunen over i en kjele. Tilsett eplejuice og soyasaus og kok det litt sammen.
Pisk sammen fløte og mel, og rør det inn i sjyen til den tykner litt. La sausen koke i 10 minutter. Tilsett eventuelt mer eplejuice hvis sausen er for tykk.
Smak sausen til med salt, pepper og fond, og tilsett epleterninger.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
