kalkun

Helstekt kalkun med kjøttstuffing og hjemmelaget fløtesaus

Helstekt kalkun er festmat og rekker til mange rundt bordet. Fyll den med en saftig stuffing, og servér en god fløtesaus kokt på kraften fra kalkunen.

Helstekt kalkun med kjøttstuffing og hjemmelaget fløtesaus servert på hvitt ovalt fat, med skiver av stuffing, tørket frukt og fersk rosmarin. Fatet holdes av to kvinnehender.

4t / 0min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

10 porsjoner

Dette trenger du:

1stkhel kalkun (beregn ca. 500 g per person)

100gsmeltet smør (til pensling, mengden avhenger av størrelsen på kalkunen)

1dæsjsalt og pepper (mengden avhenger av størrelsen på kalkunen)

Kjøttstuffing:

1stkfinhakket løk

1feddfinhakket hvitløk

100gpistasjnøtter (ristet)

100gtørkede aprikoser (delt i fire)

250gkarbonadedeig

250gmedisterfarse

1dæsjsalt og pepper

Kraft til fløtesaus:

1stkinnmatpose fra kalkunen

1stkgulrot (i biter)

1stkpersillerot (i biter)

1stkstor løk (i biter)

1stkpurre (i biter)

1buntfrisk persille

3stklaurbærblader

1klypesalt

1klypehel pepper

Fløtesaus:

60gsmør

40ghvetemel

1 og en halvlkraft (og stekesjy)

2dlfløte

1ssripsgelé (eller solbærgelé)

1klypesalt og pepper

Fremgangsmetode

Beregn 500 g kalkun per person. Sett kalkunen til tining i kjøleskapet eller så kaldt som mulig. I kjøleskapet tar det opptil to døgn.
Ta ut posen med innmat som ligger i hulrommet på kalkunen. Den koker du kraft på til sausen (se oppskrift).
Legg kalkunen på ryggen i en langpanne. Fyll den med kjøttstuffing (se oppskriften).
Bind lårene sammen. Hell på 3 dl vann.
Stek kalkunen på 180 °C i ca. 30 minutter per kilo. Er den fylt med stuffing trenger den 30-45 minutter ekstra.
Pensle med smeltet smør underveis, og øs over stekesjyen. Tilsett ev. litt mer vann.
Stikk tuppen av en kniv inn ved lårfestet for å sjekke om kalkunen er ferdig. Hvis kjøttsaften er rosa, må kalkunen steke litt lenger. Er kjøttsaften klar, er den ferdig.
La kalkunen hvile i 20 minutter på kjøkkenbenken før du skjærer den opp og serverer.

Kjøttstuffing

Stek løk og hvitløk, tilsett pistasjnøtter og aprikoser.
Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Fyll det i kalkunen før steking.

Kraft til sausen

Skyll innmaten i kaldt vann, og legg den i en kjele med så mye vann at det dekker.
Kok opp og skum av underveis.
Tilsett grønnsaker og krydder, og la det det koke i 1-2 timer.
Hell eventuelt på litt mer vann underveis.

Fløtesaus

Smelt smøret og rør inn melet.
Tilsett kraften og stekesjyen og visp godt mens det koker opp. Er det for lite kraft kan du spe på med kyllingbuljong.
La det småkoke i ca. 5 minutter.
Rør inn fløte og ripsgelé, og smak til med salt og pepper.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit