svinekjøtt

Langtidsstekt ribbe med sprø svor, hjemmelaget surkål og rødkål

Lær deg langtidssteking av ribbe, og disk opp med både sprø svor, hjemmelaget surkål og rødkål til festmåltidet denne julen. Langtidssteking gir nemlig både saftig ribbe og riktig så sprø svor!

Langtidsstekt ribbe med sprø svor, servert på serveringsbrett i tre på dekket julebord, med fersk rosmarin, liten skål med tyttebær og røde plommer ved siden av. På siden står to skåler med rødkål og surkål.

10t 30min / 0min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Langtidsstekt ribbe:

2kgtynnribbe

1lvann (eller nok til at det dekker kjøttet)

20gsalt ( per liter vann, til en 2% saltlake)

1tsnatron ( per liter vann, til en 2% saltlake)

1tsnykvernet pepper (avhengig av størrelsen på ribba)

Hjemmelaget surkål:

750ghodekål (finsnittet)

1stkgul løk (finsnittet)

1sskarve

2 og en halvdlsurøl (ev. eplejuice)

1 og en halvsseddik 7%

1 og en halvsssukker

Hjemmelaget rødkål:

750grødkål (finsnittet)

1stkrødløk (finsnittet)

1feddhvitløk (finhakket)

1stkgrønt eple (revet)

1 og en halvtssalt

1dlrødvin (ev. solbærsaft)

1 og en halvdlkyllingkraft

1 og en halvssbalsamicoeddik

1 og en halvssbrunt sukker

en halvtspepper

Fremgangsmetode

Langtidsstekt ribbe

1-2 dager før servering

Rut opp svoren. Pass på å ikke skjære helt ned til kjøttet.
Bland sammen 20 g salt + 1 teskje natron per liter vann, til en 2% saltlake. Rør om til saltet er oppløst.
Legg ribba med svorsiden opp i en stor form eller langpanne med høye kanter. Hell over nok saltlake til at det dekker alt. Sett kaldt i minst 12 timer, gjerne lenger.

Samme dag som servering

Forvarm ovnen til 120˚C over-undervarme. Hell av saltlaken, tørk tynnribben lett med kjøkkenpapir og krydre svoren godt med nykvernet pepper.
Legg ribba i en langpanne. Bygg opp med aluminiumsfolie under slik at fett og fuktighet kan renne ned i formen. Stek ribba midt i ovnen i 8-10 timer.
Når det nærmer seg servering tar du ut langpannen med ribba og setter opp temperaturen til 250˚C varmluft. Sett ribba inn igjen på midterste rille og stek videre i 20-30 minutter. Følg med mot slutten slik at svoren ikke svir seg.
La kjøttet hvile 10-15 minutter før det skjæres opp. Server med poteter, god saus, surkål og rødkål.

Surkål

Rens og finsnitt kål og løk. Legg lagvis med salt og karve i en stor kasserolle.
Rør sammen eplejuice eller surøl, eddik og sukker. Hell over kålen og kok opp. Senk temperaturen og la alt småkoke i 1,5 time. Hell på vann underveis dersom det ser ut som det er tørt.
Smak til med mer sukker, salt og pepper før servering.

Rødkål

Rens og finsnitt kål og løk. Finhakk hvitløk. Skrell og riv eplet. Legg kål, løk, hvitløk, eple og salt lagvis i en stor kasserolle.
Rør sammen solbærsaft eller rødvin, kraft, balsamicoeddik, sukker og pepper. Hell blandingen over kålen og kok opp.
Senk temperaturen og la rødkålen småkoke i 1,5 time. Hell på vann underveis dersom det ser tørt ut.
Smak til med mer sukker, salt og pepper før servering.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit