Til hovedinnhold

Den store vaffeldagen: En hyllest til et kulinarisk ikon

Den store vaffeldagen er mer enn bare en unnskyldning for å nyte deilige søtsaker – det er en feiring av kulinarisk arv, og et sikkert tegn på at våren er i anmarsj.

Hvert år den 25. mars samles verden for å feire den Internasjonale vaffeldagen, eller Den store vaffeldagen som vi kaller den her i Norge! En herlig anledning, dedikert til en av våre mest elskede matretter; den allsidige vaffelen! 

Mens den eksakte opprinnelsen til merkedagen er uklar, blir den bredt feiret i de nordiske landene, og selv om vaffelen har en plass i hjertene og magene til mennesker over hele kloden er vi ekstra glad i den gylne baksten her til lands. Så glad er vi i vaffler, at man nesten skulle tro de ble oppfunnet her. Men den gang ei!

Ja, for hvor kommer egentlig vaffelen fra?

Vaflenes opprinnelse

Historien om vafler kan spores tilbake i århundrer, og varianter av denne deilige retten dukker opp i ulike kulturer rundt om i verden.

Den moderne sprø vaffelen, slik vi kjenner den i dag, antas å ha oppstått i middelalderen, der kokker tilberedte en røre-aktig blanding og stekte den mellom to jernplater over åpen flamme. Disse tidlige vaflene var ofte pyntet med honning eller frukt, og ble nytt av både adel og lekfolk.

På 1600-tallet begynte det ikoniske rutenettmønsteret som vi kjenner så godt å dukke opp, takket være oppfinnelsen av vaffeljern med intrikate design. Mønsteret skal sies å representere bivoksrutene i en bikube, og det er ikke helt tilfeldig. Ordet vaffel stammer nemlig fra det tyske ordet wafel, som betyr vokskake.

Fra nordiske vafler til belgiske Liège-vafler og alt imellom, tilbyr hver variant en unik kulinarisk opplevelse, som viser mangfoldet og kreativiteten til vaffelmakere gjennom historien.

Visste du for eksempel at mens vi i Norden lager vafler som en røre med egg, mel og melk, så lages faktisk den belgiske Liège-vaffelen med en gjærdeig?

Hvorfor feirer vi den store vaffeldagen?

Den store vaffeldagen er mer enn bare en unnskyldning for å nyte deilige søtsaker – det er en feiring av kulinarisk arv og kulturelt mangfold. Mens den eksakte opprinnelsen til helligdagen er uklar, blir den bredt feiret i de nordiske landene. Det har ennå ikke blitt en offentlig helligdag, men kanskje burde politikerne vurdere dette til neste valg?

Nytelsen av den store vaffeldagen

Når vi feirer den store vaffeldagen den 25. mars, la oss ta et øyeblikk for å sette pris på den rike historien og den kulinariske betydningen av denne kjære matretten. Enten det nytes som det er eller pyntet med et utvalg av toppings, har vafler en tidløs appell. Så, samle ingrediensene dine, varm opp vaffeljernet, og bli med på festlighetene mens vi ærer den ydmyke vaffelen og all gleden den bringer til livene våre. 

God internasjonal vaffeldag!

 

Feire Den Store Vaffeldagen med disse oppskriftene!

Se flere vaffeloppskrifter
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn