Til hovedinnhold

Alt du trenger å vite om sjampinjong

Sjampinjong er en av verdens aller mest brukte sopper og dyrkes over hele verden. Navnet sjampinjong kommer fra soppens franske navn champignon, som rett og slett betyr sopp.

sjampinjong-hovedbilde

Det finnes en rekke varianter av sjampinjong. Her i Norge er hvit, åpen sjampinjong den mest omsatte soppen. I tillegg finnes brun, lukket sjampinjong, som heter aromasopp, og brun, åpen sopp, som heter portobello eller crimini.

I tillegg til å variere i farge, kan sjampinjongen også variere mye i størrelse.

Ikke spis den rå

Sjampinjong inneholder lite energi og fett. Den har imidlertid høyt innhold av kostfiber, som er bra for fordøyelsen. Soppen er også en kilde til niacin og kalium.

Sjampinjong må varmebehandles før den spises. Årsaken til dette er at sopp inneholder fenylhydrazinforbindelser, som kan være kreftfremkallende. Når soppen stekes eller kokes, fjernes imidlertid de fleste av disse stoffene.

Lukt på soppen

Frisk sjampinjong skal ha fast konsistens og være hvit i fargen. Sjekk at soppen er saftig, fin og ikke slimete.

Lukt gjerne på soppen før du kjøper den. Den skal lukte som en blanding av skogbunn og jord.

Sjampinjong har veldig mange bruksmuligheter. Sjampinjong kan stekes alene eller sammen med andre grønnsaker og serveres sammen med kjøttretter, eller de kan stues eller bakes.

Sjampinjong smaker for øvrig kjempegodt på pizza, i paier og middagssalater, og setter også en god smak på gryteretter, wok, supper, sauser og ovnsbakte retter.

 

Fristende oppskrifter med sjampinjong og annen sopp

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit