Til hovedinnhold

Alt du trenger å vite om pinjekjerner

Pinjekjerner er blitt brukt i matlaging i Europa og Asia helt siden steinalderen. I dag er pinjekjerner mest kjent som en viktig ingrediens i pesto.

Svart skål med pinjekjerner.

Pinjekjerner er egentlig store frø fra konglene på pinjetrærne, som blant annet vokser i middelhavslandene og i Kina. Det finnes omtrent 20 forskjellige arter av pinje som har frø som er så store at det er verdt å høste dem. Andre pinjetrær har også spiselige frø, men disse er så små at de ikke høstes.

Forskjellig form

Det er  lett å se forskjell på pinjekjernene som høstes fra asiatiske trær og de som høstes i Spania, Italia og Portugal. Mens pinjekjerner fra Europa og Midtøsten har en avlang fasong, er de asiatiske rundere i formen. 

God proteinkilde

Pinjekjerner er rike på kostfiber, som er bra for fordøyelsen. De er også rike på mineraler, som for eksempel magnesium.

Pinjekjerner får du dessuten umettet fett, som regnes som et gunstig fett for helsa,  samt vitamin E og riboflavin. Pinjekjerner inneholder også mye protein. Vegetariske proteinkilder er spesielt viktige for dem som ikke spiser kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter.

Slik bruker du pinjekjerner

Pinjekjerner brukes ofte i mat vi forbinder med middelhavsområdet, blant annet i salater, potetsalater samt i kjøtt-, vegetar- og fiskeretter. Hvis du skal bake kaker eller brød, kan du også gjerne ha pinjekjerner i deigen.

Kjernene kan dessuten brukes i en del desserter og passer godt i hjemmelaget konfekt.

I tillegg er pinjekjerner en helt essensiell ingrediens i pesto. Kjør ganske enkelt pinjekjerner, basilikum, hvitløk, olivenolje og parmesanost med en stavmikser eller i en kjøkkenmaskin, og du har en deilig, hjemmelaget pesto med utallige bruksområder.

 

3 oppskrifter med pinjekjerner

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn