Til hovedinnhold

Alt du trenger å vite om sesamfrø

Sesamfrø kan brukes i alt fra olje til pålegg og som et dryss på hamburgerbrødet. Prøv sesamfrø til fisk og kylling også. Det gir en god nøttaktig smak.

Glass med sesamfrø på svart bakgrunn.

Sesam er en ettårig steppegressplante. Den dyrkes flere steder i verden, og både blad og frø av planten brukes. Frøene finnes i flere forskjellige farger, men de vanligste er gulhvite. 

Burgerfavoritt

Sesamfrø er en vanlig ingrediens i en rekke kjøkken. De brukes som regel hele og tilfører maten en nøtteaktig smak. 

Hutigmat-restauranter som bruker hamburgerbrød med sesamfrø på, er blant de store forbrukerne av disse frøene. Hele 75 prosent av Mexicos sesamavling kjøpes faktisk av McDonald's. 

Olje av sesamfrø

Det lages også olje av sesamfrø. Sesamolje har en særegen aroma og smaker slik frøene gjør. Denne brukes mye i det sørasiatiske kjøkkenet som smakstilsetning, blant annet til nudler.

Sesamolje finnes i mange forskjellige farger. Kaldpresset sesamolje lages av rå sesamfrø og er nesten fargeløs, mens kinesisk olje, som er laget av ristede frø, vanligvis er mørkebrun. 

Sunt og godt

Sesamfrø er rike på vitamin B og E, mineraler, flerumettet fett og proteiner. Velger du sesamfrø med skall, tilfører du også kroppen kalsium og jern når du spiser frøene. Sesam inneholder faktisk mer kalsium enn melk og er dermed en meget god kilde til dette mineralet. 

Pålegg av sesamfrø

En annen måte å få i seg sesamfrø på er å lage eller kjøpe tahini. Dette er en masse laget av malte sesamfrø, som brukes i matlaging flere steder i verden.

Tahini er blant annet en av hovedingrediensene i hummus, og det finnes også flere sauser som er basert på sesammasse. I Midtøsten benyttes den som smakstilsetning i kjøtt- og grønnsaksretter, og den spises dessuten som pålegg på samme måte som peanøttsmør. 

Slik bruker du sesamfrø

Sesamfrø brukes gjerne i knekkebrød, brød og kjeks, og strøs også på toppen av hamburgerbrød, rundstykker og bagels. Du kan også bruke frøene på eller i kaker.  

Den milde nøttesmaken til sesamfrø passer for øvrig veldig godt sammen med fisk. Dersom du lager sushi selv, kan du gjerne strø litt sesamfrø over, og det er også godt å panere laks i frøene. Forsøk også å woke sesamfrø sammen med grønnsaker. 

Oppskrifter med sesamfrø

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn