Kokkenes favoritt – asparges!
Asparges er alle kokkers favoritt og en etterlengtet råvare på våren. Heldigvis kan du nyte både hvit og grønn asparges hele året!
![Grønn asparges](/assets/contentful/b26eki8n3vte/419zphbiLkQPeKXmbv8Won/520504e25d57cee4dc91704eb57f7551/asparges-ravare-ny.jpg?preset=tiny&dpr=2&q=75)
Alle kokker elsker asparges, og det har de sannsynligvis alltid gjort. Asparges har nemlig vært dyrket i uminnelige tider, og du finner til og med oppskrift med asparges i verdens eldste bevarte kokebok fra cirka år 200 e.kr.
Hvit eller grønn asparges?
Før var det den hvite aspargesen som var mest populær, mye fordi den var lettest å koke. Nå er tilgangen på friske, grønne asparges god hele året.
Den grønne aspargesen har både et høyere vitamininnhold, er enklere å fryse enn den hvite. Den største forskjellen mellom dem er vekstforholdene; den hvite vokser under bakken og den grønne over.
Slik bruker du asparges
Asparges har et vidt bruksområde. Den er nydelig til fersk fisk, grillet, eller kokt et par minutter i lettsaltet vann.
- Du kan godt la asparges få fast plass på spekefatet, rullet i en god spekeskinke, og det gjør ingenting om den blir servert kald.
- Det klassiske tilbehøret til asparges er hollandaisesaus, men prøv den gjerne med et lett dryss fersk parmesan og litt skviset sitron over også.
- Og er du glad i pasta, passer det utrolig godt med asparges i alle pastaretter med ostesaus, eller bare så enkelt som asparges med et dryss fersk parmesan og god olivenolje.
- Asparges liker seg godt sammen med friske erter og litt mynte i en deilig sommersalat.
- Bruk gjerne aspargestopper i en deilig pai.
Slik oppbevarer du asparges
Asparges egner seg til frysing, og den holder seg fastere og finere om du fryser den fersk uten behandling.
Står den på benken i bunt, kan den godt få stå i et glass vann, som en blomsterbukett, så holder den seg sprø og fin.