Langtidskokt kyllinggryte med sopp og øl
En varm gryte som har putret på komfyren i timevis smaker kjempegodt på kalde dager. Kombinasjonen av økologisk kylling eller høne og mørkt øl gir gryteretten skikkelig dyp og god smak.

1t 45min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
2kghel kylling (eller høne)
2sssmør
1klypesalt og pepper
100glettsaltet sideflesk (eller bacon terninger)
4stkhvitløksfedd
2stilkerstangselleri
4stkgulrøtter
2ssfrisk timian (finhakket)
2ssfrisk rosmarin (finhakket)
1sstomatpuré
1sssukker
1stklaubærblad
6dlmørkt øl
3dlkyllingkraft
2ssolje
20stksmåløk (f.eks sjalottløk)
300garomasopp
1ssmaisenna (til jevning)
1kgpotet
150gsmør
1klypesalt og pepper
en fjerdedeltsrevet muskatnøtt
1håndfullpersille (til topping)
Fremgangsmetode
Vi har latt oss inspirere av den klassiske retten Coq au vin, som rett og slett betyr hane i vin. Det har tradisjonelt blitt brukt hane eller høne, men de fleste moderne oppskriftene bruker kylling.

Velg økologisk
Ønsker du å bruke kylling i denne gryten, anbefaler vi økologisk kylling, som har noe dypere smak i kjøttet og kan minne om hane og høne.
Kombinasjonen god boltreplass både ute og inne, økologisk fôr og mye mosjon styrker kyllingenes trivsel og helse. Dette resulterer i kylling som er saftigere, mørere og har mer smak.
Øl i kyllinggryte
I en tradisjonell Coq au vin, som vi har latt oss inspirere av, brukes det som regel rødvin fra Burgund, hvor det sies at retten oppsto. Det finnes også andre varianter hvor man bruker vin fra Jura eller en lys utgave med Champagne.
Finnbiff har en unik smak og er et godt utgangspunkt for en deilig gryte. Oppskrift på herlig finnbiffgryte med kantareller, og geitost. LES OGSÅ: Herlig finnbiffgryte med kantareller, øl og geitost Vi har valgt å gjøre retten litt norskere og har brukt et mørkt øl av typen english brown ale i vår rett. Denne øltypen er fruktig og maltfokusert, med toner av ristet malt, karamell og sjokolade. Ølet er tungt, og passer utmerket å bruke i gryterett for å gi den litt tyngde.
Resultatet gir deilig, mør høne eller kylling med et hint av mørkt øl som står godt sammen med grønnsakene og urtene. Sammen med gryta serverer vi en enkel potetmos smakssatt med muskatnøtt.
Tips:
Synes du det blir for mye å håndtere en hel kylling, går det an å bruke en pakke kyllinglår og en pakke kyllingbryst (helst med skinnet på, for den gode smaken!)