Til hovedinnhold

Krav til dyrevelferd i Coop

Ansvarlighet

Dyr skal ha det bra. Les om hvilke krav vi stiller til dyrevelferd.

dyrevelferd storfe3

Coops arbeid med dyrevelferd

Det nordiske arbeidet med dyrevelferd i Coop er organisert i en arbeidsgruppe med representanter fra Coop i Sverige, Finland, Danmark og Norge, samt fra vår felles innkjøpsorganisasjon, Coop Trading i Danmark. I utviklingen av både policy og dyrevelferdskrav innhentes informasjon og kunnskap fra ledende miljøer i hele Norden. I tillegg har vi god dialog med samarbeidspartnere, leverandører og organisasjoner.

Dyrevelferdskravene inngår som en del av leverandørkontrakten for alle Coops leverandører. Kravene vurderes og revideres jevnlig og status for leverandørene kartlegges med tanke på endringer.

For norske leverandører ligger ansvaret for arbeidet med dyrevelferd hos Direktør for innkjøp og sortiment.

Nordiske minimumskrav for dyrevelferd

Dyr og fisk som brukes i produksjon av produkter til Coop, skal oppdrettes under forhold som respekterer det spesifikke dyrets naturlige behov, sikrer frihet til å utøve normal adferd og minimerer dyrets lidelse. Dette inkluderer også at dyr har tilgang til vann og fôr for å opprettholde god helse og trivsel. Disse kravene angir minimums- ikke maksimumsstandarder. Lovgivningen på produksjonsstedet skal overholdes. Der hvor nasjonale lover og reguleringer dekker samme tema som kravene skal den høyeste standarden gjelde.

Kravene gjelder husdyr som brukes til produksjon av følgende av Coops egne varer:

  • Hele friske egg
  • Meieriprodukter, inkludert ost
  • Kjøtt fra fjærkre, inkludert kalkun
  • Kjøtt fra svin
  • Kjøtt fra storfe
  • Kjøtt fra sau
  • Fisk

Kravene må oppfylles for alle produkter som inneholder med mer enn 20 % kjøtt, 20 % melk og/eller 20 % egg. Kravene vil skjerpes i tiden som kommer.

Unntak: Iskrem og smelteost.

 

Generelle krav

De generelle kravene gjelder for alle leverandører Coop benytter. Det er tidsfrister knyttet til enkelte av kravene, og Coop følger opp leverandørene for å sikre gjennomføringen. De fleste kravene inngår i norsk lovverk og er således kun relevante for importerte produkter.

Antibiotika i husdyrproduksjon

All rutinemessig bruk av antibiotika i dyre- og fiskeproduksjon, f.eks. profylaktisk eller som vekstfremmende middel, enten forskrevet av veterinær eller ikke, er forbudt. Spesielt må bruk av antibiotika som er essensielle i humanmedisin, som tredje og fjerde generasjon kefalosporiner og fluorokinoloner, unngås. Kun kortvarig bruk foreskrevet av veterinær godtas.

All bruk av antibiotika må dokumenteres, inkludert bruk i fôr og vann. En ansvarlig veterinær skal jevnlig gjennomgå og signere dokumentasjonen. Hvis antibiotika brukes til alle dyr i en flokk, f.eks. alle dyr innenfor en viss alderskategori, skal årsaken undersøkes og dokumenteres av en veterinær, og en handlingsplan skal implementeres for å håndtere problemet.

Genmodifisering

GMO-baserte ingredienser og tilsetningsstoffer (for eksempel soyalecitin), inkludert mikrobielle kulturer (f.eks. gjær, mugg, bakterier), samt råvarer som stammer fra klonede dyr eller fisk, aksepteres ikke i EMV matvarer eller fôrprodukter til kjæledyr.

Norge fører en restriktiv politikk når det gjelder genmodifisert mat og ingen genmodifiserte produkter er godkjente som matvarer i Norge.

Oppbinding, fiksering og isolasjon

Oppbinding av dyr er forbudt bortsett fra ved kortvarige behov, f.eks. tilsyn av veterinær. Unntak for melkekyr som holdes i båsfjøs.

Isolasjon av dyr er kun tillatt i et kort tidsrom, for eksempel på grunn av sykdom eller skade. Dyr som ikke lenger trenger å holdes isolert, skal umiddelbart returneres til gruppen.

Bedøvelse før avlivning

Bare metoder som sikrer bedøvelse før slakting må brukes i Coops egne merkevarer. Kjøtt og fisk fra slakterier der slakting uten bedøvelse finner sted aksepteres ikke.

Norsk regelverk krever at alle dyr og fisk skal bedøves før avliving.

Dyr som ikke kan føde naturlig

Produkter med ingredienser fra dyr der avl fører til fødselsvansker og økt risiko for sykdom, aksepteres ikke, f.eks. storferasen Belgisk blå.

Tvangsforing

Produkter fra tvangsforede dyr aksepteres ikke, f.eks. gåselever (foie gras).

Pels og skinn

Pels og skinn skal kun være biprodukt fra slaktedyr, dvs. dyr som ikke er oppdrettet for pelsen eller skinnets skyld. Pels og skinn fra ville dyr må være fra dyr som er jaktet/fanget/avlivet på måter godkjent i Norge. Coop aksepterer ikke pels eller skinn fra kjæledyr (eks. kanin, katt, hund, marsvin), eksotiske dyr eller truede dyrearter i henhold til CITIS’ (Convention on International Trade in Endangered Species) til enhver tid gjeldende lister.

Ull

Coop aksepterer ikke ull fra sau som er utsatt for mulesing. (Mulesing er kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti for at huden skal bli rynkefri. Dette for at ikke urin og avføring skal lage rå lommer i valkene som fluene legger egg i. Inngrepet blir foretatt uten bedøvelse og er veldig smertefullt.)

Fjær og dun

Coop aksepterer ikke fjær eller dun plukket fra levende fugl, og kun fra godkjente slakterier.

 

Spesifikke krav

I tillegg til de generelle kravene, har vi spesifikke krav til dyrevelferd knyttet til enkelte dyreslag. Norsk regelverk er tilsvarende eller strengere på mange av disse områdene, så kravene er i all hovedsak kun relevant for utenlandske produsenter.

Lys

  • Alle dyr skal ha tilgang til lys/dagslys i minimum 8 timer per dag.
  • For fjørfe (verpehøns/foreldreflokk og slaktekyllinger) må belysningen følge en døgnrytme som inkluderer mørke i minimum seks sammenhengende timer.

Plass og liggeområde

  • Melkekyr må ha passende liggeområder (binge- eller lignende avskjermet område) med tilstrekkelig tørt materiale.
  • Kjøttfe i samme binge må kunne legge seg samtidig.
  • Grisunger må ha liggeplass med tett gulv der alle dyrene kan ligge samtidig. Tilgang til uteområde
    Melkekyr som holdes i fjøs må slippes ut på beite eller luftegård minst 60 dager per år.
  • Sauer må ha tilgang til utearealer i beitesesongen.

Oppbinding/fiksering

  • Oppbinding av dyr er forbudt bortsett fra ved kortvarige behov, som tilsyn av veterinær. Unntak for melkekyr som holdes i båsfjøs.

Isolasjon/separasjon

  • Isolasjon av dyr er kun tillatt i et kort tidsrom, for eksempel på grunn av sykdom eller skade. Dyr som ikke lenger trenger å holdes isolert, skal umiddelbart returneres til gruppen.
  • Okser/værer/galter kan holdes i enkeltbinge, men visuell kontakt med andre storfe/sauer/griser må opprettholdes.
  • Kalver opp til 8 ukers alder kan holdes i enkeltbinge. Kalv som holdes i enkeltbinge må kunne opprettholde visuell og fysisk kontakt med andre kalver/storfe.
  • Purker/ungpurker kan holdes atskilt fra gruppen i bås/fødebinge kun i en tidsperiode som begynner en uke før forventet fødsel og slutter fire uker etter fødsel. Separasjon mellom purke og grisunger bør skje etter avvenning.

Egg fra burhøns

  • Egg og eggprodukter fra burhøns, inkludert hele egg, eggehvite, eggeplomme (pasteurisert eller på annen måte behandlet), skal ikke brukes i Coops egne merkevarer.
    Unntak: Dette kravet gjelder ikke tilsetningsstoffer produsert fra egg, for eksempel lecithin (E 322) og lysozym (E 1105).

Mating av kalver

  • Kalvenes behov for å suge skal tilfredsstilles. Kalver bør mates med en spenebøtte/kunstig spenemater eller ha tilgang til smokk.

Halekupering/-amputasjon

  • Amputasjon av hale på svin er kun tillatt når bonden har et program for å redusere halebiting på plass. Programmet skal inneholde en plan for å stoppe amputasjon av haler.
  • Amputasjon av haler på sau/lam er kun tillatt for lam opp til 6 uker.
  • Amputasjon av hale på storfe er forbudt.

Kastrering

  • Ved kastrering av smågris skal det benyttes smertestillende middel.
  • Kastrering av kylling og kalkun er forbudt.
  • Kastrering av sau er bare tillatt for dyr som skal slaktes i en alder over 12 måneder, forutsatt at dyret er under 3 uker gammelt når kastrering er gjort og smertestillende middel er brukt.

Fjerning av hornanlegg og avhorning

  • Fjerning av hornanlegg med varmt jern er tillatt for kalver under 6 ukers alder. Det er forbudt å bruke kaustisk pasta for avhorning.
  • Avhorning av storfe som er over 6 måneder er bare tillatt når det utføres av en veterinær ved bruk av beroligende middel, bedøvelse og smertestillende.

Klipping/sliping av tenner

  • Klipping eller sliping av tenner er forbudt.
  • Tannsliping av smågris er tillatt opp til de er 7 dager gammel.

Nebbtrimming/-klipping og annen amputasjon på fjørfe

  • Nebbtrimming av fjørfe (verpehøns/foreldredyr og slaktekylling) er kun tillatt når det gjøres på kyllinger som er mindre enn 10 dager gamle og bruker infrarød nebbtrimming. Maks 1/3 av nebbet kan trimmes.
  • Det er ikke tillatt å trimme nebbet hvis det vokser ut igjen.
  • Det er forbudt å trimme eller på annet måte fjerne noen deler av kam, hakelapp, klør eller tær.

Nesering

  • Bruk av nesering er forbudt bortsett fra på avlsokser.

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit