Til hovedinnhold

Flere veier til utslippsreduksjoner

Sirkulært

I Coop har vi mål om 40 % utslippsreduksjon innen 2025 i egen drift. Se hvordan vi arbeider for å nå dette målet.

En felles innsats topp

Over kan du se Coop sin splitter nye pilotbutikk innen bærekraftsarbeidet. Se flere detaljer om bygget nederst i denne saken.

Bakteppet

Ifølge FNs klimapanel står matproduksjon for ca. 30 prosent av CO₂-utslippene globalt. Dette inkluderer utslipp i råvareleddet, transport og foredling. Maten vi produserer og forbruker, er dermed en stor del av både utfordring og løsning.

Innen 2025 skal vi redusere klimagassutslippene i egen virksomhet med 40 prosent fra 2020. Målet angår altså utslipp i Coop sin egen drift, og enda ikke i hele verdikjeden. For å nå målet har Coop fokus på utskiftning av fryse- og kjølemedium til mer miljøvennlig alternativ og overgang til lavutslippsløsninger som biogass og elektrisitet i transportvirksomheten. 

Transport i førersetet

Coop sitt hovedlager på Gardermoen åpnet i 2022 en fyllestasjon for biogass, noe som er avgjørende for at Coop skal kunne gjennomføre en overgang til lavutslipps transportløsninger. En lignende stasjon er å finne på Coop Norge SA sin lagereiendom i Trondheim, og fyllestasjonene er tilgjengelig for andre aktører. Utover skifte til biler som går på biogass jobbes det med å utforske løsninger som går på elektrisitet, og det er bestilt flere lastebiler fra Tesla. Høsten 2023 settes også Coop sin første elektriske trekkvogn i drift i Trondheim via Coop sin underleverandør Thermomax. Lastebilen er tenkt å gå i rute mellom Coop sitt lager i Trondheim og jernbanestasjonen nede i byen, der varene deretter omlastes til togtransport nordover.

Coop åpnet i samarbeid med Gassum en fyllestasjon for biogass i 2021.

Også på Coop sitt hovedlager på Gardermoen fylles det nå biogass

Også på Coop sitt hovedlager på Gardermoen fylles det biogass, en stasjon som er satt opp i samarbeid med Air Liquide, og er åpne for alle aktører.

Også tiltak innen energi

Tiltak for å redusere og effektivisere energibruken er igangsatt på tvers av hele Coops virksomhet og vi vil fremover øke produksjon og bruk av fornybare energikilder. Eksempelvis har næremre 20 av Coop sine butikker og lagre solceller på taket, og stadig flere er under planlegging. 

I Coop Norge SA sin lagervirksomhet har det blitt gjennomført betydelige tiltak de siste årene. Sentrallageret CLog på Gardermoen har nå fått et omfattende energisystem som benytter solceller, batteri og fjernvarme som teknologier for renere og mer effektiv energibruk. Det er lagt til rette for prediktiv energistyring og gjennom samarbeid med Statkraft utnyttes overskuddsvarme og produseres fjernvarme til det lokale næringslivet på Gardermoen. Målet er at CLog skal bli Norges første energipositive logistikksenter der bygget leverer mer energi enn det forbruker. Også flere andre lagre har utforsket bruken av fornybare energikilder som fjernvarme og solceller. Coop sitt lager i Bergen har i flere år allerede fått mye av sin strøm fra solceller på taket.

Ny pilotbutikk

I bildet øverst i saken vises også den helt nye Extra butikken i Porsgrunn, som det håpes at skal sette en ny standard for miljøvennlig dagligvareforretning.

Bygget er oppført med utstrakt bruk av massivtre som har 50 prosent lavere klimagassutslipp enn konvensjonelle byggematerialer og derfor beskrives som et lavutslippsmateriale. Halvparten av taket er bekledd med solceller og resten er levende og grønt - et såkalt sedumtak. Taket isolerer mot kulde og varme, fanger opp svevestøv og er med å binde CO₂, samt bidrar til fordrøying av nedbør. Bygget er også utstyrt med de mest moderne, energieffektive løsningene og er bygget for størst mulig fleksibilitet i energi- og effektbruk. Spillvarme fra kjøl- og fryseanlegget utnyttes til oppvarming av butikken, lager og inngangsparti, samt til snøsmelting foran inngangspartiet. 

Lokalt produsert fornybar energi fra solcellene forsyner butikken og nettet, samt elbil-ladere. Batterier vil lagre overskuddsenergi fra solcelleanlegget som el-bilister kan få glede av ved ladestasjonene. Solenergien går også til kuldeanlegg, lys og ventilasjon.

Butikken er en pilot for å utnytte og levere fleksibilitet til det overliggende nettet, og inngår 
i et Enovaprosjekt i regi av Coop og Aneo, samt et forskningsprosjekt i regi av Skagerak Energi, Lede, NTNU og Volue, der målet er å bidra til økt forsyningssikkerhet i Norge og lokalt i Grenland. Fra Coop er pilotbutikken er bygget av Coop Norge Eiendom med Coop Sørøst som leietaker.

Et sirkulært Coop

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit