Til hovedinnhold

Avokadotriksene du bør kunne

Prix-Triks

Slik vet du om avokadoen er passe moden, og slik deler du den, fjerner steinen - og unngår at den blir brun.

Avokado delt i to, ligger ved siden av to skiver toast med avokadoskiver, ferske urter og krydder.

Avokado - en næringsrik favoritt

Butikkene bugner av avokado, og de er like gode året rundt. I Norge har vi ikke klima til å dyrke avokado, så vi må importere dem fra sydligere land. 

Vi spiser gjerne avokadoen som en grønnsak, mens man i for eksempel Mellom-Amerika spiser den som en frukt, og gjerne i søte desserter.

Det er den milde nøttesmaken som gjør avokadoen så anvendelig, til både salt og søtt.

Det er mye fett i en avokado, men her snakker vi om sunt fett. Dessuten har den masse proteiner, kostfiber og flere typer vitaminer. Faktisk regnes avokado som en av de sunneste matvarene du kan spise.

Slik vet du om avokadoen er moden

Før du kan begynne å lage godsaker av avokado, må du sørge for å få tak i de som er perfekt modne. Moden avokado skal ha en brun, og altså ikke grønn, farge, og den skal være litt myk å klemme på. Er avokadoen grønn og hard, la den ligge. Det samme gjelder i motsatt tilfelle: En veldig myk avokado er en overmoden avokado. 

Kjøp gjerne en litt umoden avokado og la den ligge på benken og modne. Slik finner du ut om den er passe moden:

Ta bort den lille knoppen i enden. Er det en frisk grønnfarge her? Da er avokadoen som den skal være. 

Et annet tips er å holde opp avokadoen og klemme den litt forsiktig i topp og bunn med tommel- og pekefinger. Avokadoen skal gi etter like mye begge steder, da er den passe moden. 

Tomat-trikset for umoden avokado

Har du fått med deg en altfor hard og umoden avokado med deg hjem, og har planer om å bruke den i dag? Da kan du hurtig-modne den ved å legge den i en plastpose sammen med en tomat eller to i noen timer. Tomater inneholder et stoff som får annen frukt og grønt til å modne fortere.

Har du ikke tomater, kan du prøve å pakke inn avokadoen i matpapir sammen med en banan eller et eple. Til disse fruktene passer det bedre med papir enn med tett plast. Men da vil det ta lenger tid – en dag eller to –  før avokadoen er moden.

Slik deler du en avokado

Avokadoen deles på langs ved å skjære inntil steinen i midten hele veien rundt. Vri de to halvdelene fra hverandre.

Så kommer utfordringen, å fjerne den store steinen uten å ødelegge fruktkjøttet rundt.

Her er proff-trikset: Hogg en skarp kniv et lite stykke inn i steinen og vri denne lett ut.

Men pass på! Legevakten får stadig inn hobbykokker med blodet silende etter å ha prøvd denne metoden. Legg gjerne avokadoen på en skjærefjøl før du fører kniven inn i steinen – og bruk gjerne grillvotter også de første gangene til teknikken sitter. Du behøver heller ikke være veldig brutal med kniven, det holder at eggen så vidt kommer ned i steinen. 

En tryggere metode er å lirke steinen ut med en liten kniv eller en skje.

Slik beholder du avokadoens friske grønne fargen

Det grønne fruktkjøttet i avokado blir fort brunt når det kommer i kontakt med luft. Det kan godt spises likevel, og fargen har ikke noe å si for smaken, men det ser jo lite delikat ut.

Her er noen tips om hva du kan følge hvis du ikke skal bruke hele den åpnede avokadoen med en gang:

Skal du bare spise en halv avokado, velg den delen som ikke har stein, og la steinen bli liggende i den delen som skal spares. Hvorfor dette funker, er ikke godt å si, men det gjør det altså. Drypp gjerne også noen dråper sitron eller lime på snittflaten og smør det utover med en finger.

Samme teknikk kan du bruke hvis du har laget guacamole eller dipp av avokadoen din. Blandingen kan også fort bli brun. Press steinen fra avokadoen ned i blandingen, til bare toppen stikker opp. Press litt lime- eller sitronsaft over den ferdige guacamolen. Legg plastfolie over bollen med blandingen, slik at det blir helt lufttett.

Til salat eller andre rå retter er det lurt å skrelle og tilsette avokadoen til sist, like før retten skal serveres.

Avokado som salat, forrett og pålegg

Verdens enkleste og beste forrett er en halv avokado fylt med reker, majones og dill, eller hakket egg, hakket røkelaks med creme fraiche og løk eller agurk – det er mye godt du kan fylle i avokadoen.

Avokado kan du bruke i omtrent alt som er av salater. Bland avokadobiter med frukt eller bær, grønnsaker, spekemat, kylling, laks. Synes du det blir litt lite hold i en salat, fyll på med avokado. Da blir salaten straks mer mettende.

Legger du et par skiver avokado oppå en god ost på brødskiva og kverner litt pepper over, har du skikkelig digg pålegg. Men det må spises med en gang, ellers må du skvise godt med sitron eller lime over avokadoskivene.

Avokado i kaker og smoothie

Du kan lage skikkelig sunne brownies eller sjokoladekake med avokado. Har du problemer med egg eller melk, kan avokado fint erstatte dette i kaker.

Brownies som en del av «fem om dagen» - da snakker vi om vinn-vinn-situasjon.

Blander du avokado med bringebær (friske eller frosne), bringebæryoghurt og kanskje banan, får du en frisk og mettende smoothie. Hvis du tror at avokadosmaken vil ødelegge det friske – vel, den gjør ikke det.

Jordbær, blåbær, mango, kiwi og epler er også godt sammen med avokado og yoghurt eller kokosmelk i smoothie.

Kilder: dinside.no, forskning.no, sol.no, godt.no

Lag noe digg med avokado!

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit