Til hovedinnhold

Slik får du et perfekt speilegg

Prix-Triks

Kritthvit, fast eggehvite med gul sol midt i – slik skal speilegget se ut. Får du det ikke til? Jo da! Med disse tipsene får du alltid et supert resultat.

Slik får du et perfekt speilegg Image

3 gode tips

«Hvordan steke et speilegg: Man tager to egg; plommen av det ene og hviten av det andre..», sto det i en humoristisk kokebok for ungkarer.

Vel, så komplisert trenger det ikke å være! Men skal du ha det perfekte speilegget, er det ikke bare å knuse et egg i stekepanna, gi på full guffe på plata og håpe det beste. Et tørrstekt speilegg med brune kanter er ikke spesielt fristende. Heller ikke et halvstekt, hvor det meste flyter.

Hvordan unngår du det?

Her er tipsene fra en ekspert på området: Britt Marlene Kåsin, matrådgiver i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

1. Middels varme og godt med fett

Varm en stekepanne til middels varme. Teflon er det beste til egg, som ellers lett kan sette seg fast i panna. Ha oppi stekefett når panna er blitt varm. Både olje, smør og margarin kan brukes, men best smak blir det med ordentig fett.

– Dersom du lager egg og bacon, kan du gjerne steke baconet først og bruke stekefettet som er til overs til å steke eggene i. Dette blir litt smak og behag, sier Kåsin.

Speilegg i svart stekepanne.

2. Delikat ved bruk av kopp

Dette er trikset som gjør at speilegget blir mest mulig delikat:

– Knekk egget forsiktig oppi en kopp først, og hell så dette forsiktig i panna, slik at plommen blir hel. Da risikerer du heller ikke at det spruter eller at alt flyter for mye utover.

3. La egget få tid

Når så egget har kommet trygt ned i pannen, gjelder det å smøre seg med tålmodighet. Skru ned temperaturen, og stek egget ved svak varme til hviten så vidt er stivnet.

– Når eggehviten får god tid til å varme seg opp, unngår du at den blir for godt stekt på undersiden før den blir stiv oppå, opplyser Kåsin.

Når det gjelder eggeplommen, er det en smakssak om du vil ha den flytende eller fast. Du kan sjekke den ved å skake forsiktig på stekepanna og se hvor mye plommen beveger seg. Hvis du liker knust plomme, kan du gi den et lite hakk med stekespaden når hviten er blitt stiv.

Øse stekefett over speilegg?

Noen øser stekefett over egget med jevne mellomrom mens det stekes. Ifølge matrådgiveren har dette kun med smaken å gjøre, egget blir ikke stekt noe særlig fortere.

Noen liker også å fjerne den blanke hinnen som dannes over plommen når denne varmes opp.

– Dette har heller ikke noe å si for hverken smak eller konsistens på egget, sier Kåsin.

Velger du å fjerne hinnen, så må det gjøres med nennsom hånd, ellers vil det lett gå hull på plommen. Trekk stekespaden lett rundt plommen, og over selve plommen hvis dette ikke er nok.To speilegg med tre skiver bacon i svart støpejernspanne, på trebord. Rødrutet kjøkkenhåndkle.

Snu eller ikke snu speilegg..

Liker du at egget er stekt på begge sider, snur du det forsiktig med stekespaden når hviten er blitt stiv og plommen begynner å stivne. Det skal bare stekes litt til på den andre siden før det er ferdig.

– Du kan kjenne forsiktig med stekespaden på plommen om den er passe stiv slik du ønsker den, sier Britt Marlene Kåsin.

ANDRE PRIX-TRIKS OM EGG

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit