Til hovedinnhold

Aktive gårder

Dyrevelferd

Kyllinger fra Coop skal ha det godt. Våre kyllinger vokser opp hos bønder som tar dyrevelferd på alvor. Du kan være trygg på at Coops kylling har vokst opp i et miljø som tilfredsstiller lovpålagte krav til dyrevelferd.

Kyllinger

Aktive gårder – Hva betyr det?

Aktive gårder er et samarbeid mellom Coop og Den Stolte Hane og er et program som skal sørge for et bedre miljø for kyllingene.

Det innebærer at:

  • Coops kyllinger klekkes på Hå rugeri i Rogaland og de dagsgamle kyllingene har kort reisevei til kyllingbøndene.
    Her vokser kyllingene opp frittgående i oppvarmede og isolerte kyllinghus i et miljø der de får stimulert sine naturlige adferdsbehov.
  • Kyllingene har tilgang på strøbad, slik at de får renset fjærene sine for fett og smuss.
  • I kyllinghusene er det bygget ramper og platåer slik at kyllingene kan være aktive, samtidig kan de få tilfredsstilt sitt behov for å hvile i høyden.
  • Allerede fra kyllingene er et par dager gamle klatrer de på egen hånd opp rampene som måler nær en meter over bakken.
  • Aktivitet gir sterk benbygning og sterke vinger.
  • Kyllingens omgivelser inneholder høy og flis.
    Dette stimulerer kyllingens lekenhet og tilfredsstiller samtidig behovet for å hvile i trygge omgivelser.

Strøbading er populært allerede fra kyllingen er 1-2 dager gammel. Kyllingen på bildet er 6 dager gammel.

Platåer tifredstiller kyllingens behov for å hvile i høyden. Allerede fra kyllingen er et par dager gammel klatrer de på egen hånd opp på rampene som måler nær en meter over bakken.

Kyllingen skifter fjær når den er rundt 3 uker gammel - de gule dunfjærene byttes ut med mer robuste fjær - og i overgangsfasen ser kyllingen litt pjuskete ut, men setter like stor pris på strøbading. At kyllingen ser "møkkete" ut er et sunnhetstegn - det betyr at fjærene er renset for fett og smuss og at kyllingen har strøbadet.

Programmet for Aktive Gårder rullet ut allerede i 2017 og alle bønder som er tilknyttet Den Stolte Hane er inkludert i programmet som har bidratt til å løfte dyrevelferden på norske kyllinggårder. 

Vil du vite mer om Coops kyllinger?
Les om kyllingens velferd her

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit