Til hovedinnhold

Derfor bør du velge allergivennlig til hele familien

Velg parfymefritt

Noen kan bruke parfymerte produkter hele liv, mens andre pådrar seg allergi etter kort tids bruk. Sjekk hva du kan gjøre for å redusere risikoen for allergi.

– Du kan se på allergiutvikling som et glass du "fyller opp" ved å bruke parfymerte produkter. På et eller annet tidspunkt renner det over og allergien er et faktum. Kontaktallergi mot for eksempel parfymestoffer kan ikke reverseres, sier Anna Bistrup, rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.

Ingen vet hvor fort glasset "fylles opp" og det betyr at noen kan bruke parfymerte produkter i et helt liv, mens andre pådrar seg allergi etter kort tids bruk.

– Den gode nyheten er at ved å velge parfymefrie vaskemidler, dusjsåpe, sjampo, badeolje og salver reduseres risikoen for at barna utvikler kontaktallergi betraktelig, forklarer Bistrup.

Mange forbrukere er ikke klar over at det også finnes allergifremmende parfyme i alt fra bleier og bind til våtservietter og toalettpapir.

– Har du opplevd en rødmende nese etter å ha brukt toalettpapir i stedet for papirlommetørkle ved forkjølelse? Det skyldes ikke sårhet som mange tror, men rett og slett en allergisk reaksjon på parfyme i toalettpapiret, sier Bistrup.

Men hvis jeg selv tåler parfyme og andre parfymerte produkter godt?

– Andre plages nok dessverre mer enn mange vet, sier Bistrup.

– Sterkt parfymerte produkter virker for eksempel sjenerende for personer med migrene og allergi. Hele 1 av 5 opplever andres parfymer eller håndkremer som plagsomme. Sitter du for eksempel i kontorlandskap, behandler pasienter eller på annen måte kommer i nærkontakt med andre i løpet av arbeidsdagen, anbefaler vi uparfymerte kosmetikkprodukter.

Velg parfymefrie produkter mot allergi

Rådet fra Astma- og Allergiforbundet er altså enkelt: velg parfymefrie kosmetikk-, rengjørings- og hygieneprodukter av hensyn til både din egen familie og andre.

– Den enkleste måten å sikre seg på er ved å velge produkter merket etter nordiske merkeordninger som NAAF, Svanemerket eller Den Blå Krans. Disse finner du lett synlig på alt fra sjampo og balsam til vaskemidler, bleier og våtservietter.

De siste årene har det vært sterkt fokus på konserveringsmidler som parabener i hudpleieprodukter og mange produsenter tilbyr nå parabenfrie varianter.

Parabenfritt er dessverre ofte det motsatte av allergivennlig, forklarer Bistrup.

– Uten konserveringsmidler vil en body lotion ha en holdbarhet på kun 2-3 uker og det mange forbrukere ikke vet, er at en del produsenter har erstattet parabener med allergifremkallende MI (methylisothiazolinone), sier Bistrup.

Unngå plagsom allergi

Hva med økologiske merkeordninger?

– Mange forbrukere tror at økomerking er det samme som allergivennlig, dette stemmer ikke. Økologisk merking handler om miljø, ikke allergiforebygging. Vær også klar over at produkter som er merket "fri for syntetiske parfymer" kan inneholde naturlige allergifremkallende stoffer fra eteriske oljer.

– Det er rett og slett slik at jo bedre valg du tar når du velger hygiene- og rengjøringsprodukter, jo mindre sannsynlighet er det for at barna utvikler kontaktallergi som kan være plagsom resten av livet, sier Anna Bistrup.

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn