Til hovedinnhold

3 grillmetoder du bør kunne

Grill perfekt

Brente pølser, vasne grønnsaker og røyk i fleisen – grilling er ikke alltid så enkelt som det virker. Heldigvis skal det lite til å lære seg grepene som redder middagen.

Pølser og grønnsaker på grillen

Indirekte grilling:

...er perfekt for å grille store kjøttstykker og hel fisk som trenger lenger tid på å bli ferdig. Griller du store stykker over direkte varme vil kjøttet bli svidd.

Slik gjør du med kullgrill:

Tenn på kullet og fordel utover på sidene av grillen, eller bare på en av sidene. Det tar minst 20 minutter før kullet eller brikettene er ferdig oppvarmet og du kan begynne grillingen. Sett en aluminiums-form under risten for å samle opp safter fra maten som drypper ned under grillingen.

Legg maten på risten over aluminiums-formen. Maten kommer nå ikke i direkte kontakt med varmen fra kullet men får godgjøre seg over tid. Samtidig tar maten til seg den gode grillsmaken fra kullet. Når du griller over indirekte varme skal du bruke lokk, og sørg for at luftspjeldene er åpne slik at ikke kullet dør ut. Bruk steketermometer for perfekt resultat og husk å la kjøttet hvile i minst fem minutter før servering.

Slik gjør du med gassgrill:

Med gassgrill kan du enkelt variere hvor mange gassbluss du vil bruke. Ved indirekte grilling har du ikke varmekilden direkte under maten.

Direkte grilling:

...brukes til å grille pølser, burgere, skalldyr og mindre stykker av kjøtt og fisk, samt grønnsaker og frukt.
Slik gjør du med kullgrill:
Tenn på kullet og fordel utover på sidene av grillen, eller bare på en av sidene. Det tar minst 20 minutter før kullet eller brikettene er ferdig oppvarmet og du kan begynne grillingen.
Pensle gjerne det som skal grilles med nøytral olje og legg det på risten rett over kullet. Pølser og fisk er ferdige når de har «pen» farge og er gjennomstekt. Biff og burgere flyttes over til indirekte varme når de har «pen» farge. Her skal de etter-grilles på lavere varme til de er stekt etter ønske

Slik gjør du med gassgrill:

Legg maten som skal grilles på rist direkte over opptent gassbluss. Følg ellers samme fremgangsmåte som ved kullgrill.

Røyking på grill:

...kan gjøres på både kull- og gassgrill, og varmrøyking er det som egner seg best.

Slik gjør du:

Sett en liten beholder med røykflis rett i kullet på kullgrillen eller mellom brennerne på gassgrillen. Temperaturen bør ligge mellom 55-90°C. Røyking passer ekstra godt til store kjøttstykker som trenger lang tid på å bli ferdige, som for eksempel hel kylling, hel entrecote, svinenakke, kalkun, spareribs eller hel fisk.
Bruk tett lokk og steketermometer for perfekt resultat. Husk også å la kjøttet eller fisken hvile på en lun plass før servering så det holder seg saftig.

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn