Slik skreller du sellerirot
Frukt og grøntMed dette trikset slipper du unødvendig matavfall og ukvemsord på kjøkkenet når du skal kutte opp selleriroten.
![Sellerirot delt i terninger ved siden av en halv sellerirot, på mørkt trebord.](/assets/contentful/b26eki8n3vte/28kmUoLgh7BPtLatQP4zhY/cea08da7090674183e72cbf6d1312780/Slik_skreller_du_sellerirot_FPI.jpg?preset=tiny&dpr=2&q=75)
Rotgrønnsaker kan være et lite mareritt å kutte opp – og det gjelder særlig selleriroten med sin klumpete, bulkete og knudrete utside. Det er fort gjort å skjære av altfor mye, og ende med å kaste unødvendig mye av grønnsaken i matavfallet.
Men med dette trikset trenger du ikke lenger å gå «i kjelleren» når du skal kutte opp selleriroten.
1. Del selleriroten i to
Foto: Maria Tveiten Helgeby.
Del selleriroten i to. Da blir det enklere å kutte den opp siden den ligger støtt mot skjærebrettet.
2. Del den på langs
Foto: Maria Tveiten Helgeby.
Del selleriroten i skiver på langs. Husk å bruke en skarp kniv siden sellerirot er en hard grønnsak.
3. Del den på tvers
Foto: Maria Tveiten Helgeby.
Del selleriroten på tvers, slik at du får ruter. Pass på holde den fast så den ikke mister formen mens du kutter.
4. Spre den ut
Foto: Maria Tveiten Helgeby
Spre selleriroten utover skjærebrettet. Her har du utgangspunktet til mange nydelige retter, som rotgrønnsakschips, ovnsbakte rotgrønnsaker eller en varmende sellerirotsuppe.
5. Skjær av skallet
Foto: Maria Tveiten Helgeby
Skallet er nå enkelt å skjære av, siden det bare er å kutte av tuppen på sellerirotstangen. Nå kan du enten velge å dele stangen opp i terninger (hvis du for eksempel skal lage rotmos), eller å bevare dem i stangform (hvis du skal ha ovnsbakte rotgrønnsaker).