Til hovedinnhold

Extra besøker Runa Kvendseth

Extra Besøker

Hun har konkurrert, vunnet medaljer og jobbet på toppkjøkken. Nå setter Runa Kvendseth sitt preg på norske klassikere i Middagsdisken hos Extra.

1600x900 middagsdisken NORSKE TEASER

Det var egentlig konditor hun ville bli, men etter å ha smakt den britiske klassikeren «beef wellington», endret alt seg. – Jeg husker jeg tenkte: Holy shit, dette må jeg lære meg å lage. Dermed var valget tatt, hun skulle bli kokk. Siden da har hun blant annet jobbet på Statholdergaarden i Oslo, Speilsalen i Trondheim og Michelin-restauranten RE-NAA i Stavanger. Nå er hun tilbake i Oslo hos Creative Catering, med samme lidenskap som alltid: bærekraft og norske råvarer i sesong.

Mat som varer – og varmer

Når Runa snakker om norsk mat, går tankene tilbake til barndommen på Ekeberg. Hun husker særlig høstkveldene, når vinden blåste utenfor og moren satte en stor gryte med kjøttboller og rotgrønnsaker på bordet. – Den gryta holdt gjerne en hel uke, og ble bare bedre for hver dag. Sånn mat liker jeg. Mat som varer, og som kan brukes på flere måter, sier hun. Denne tankegangen følger henne fortsatt. Runa er opptatt av å bruke råvarene i sesong, tenke bærekraft og unngå matsvinn – samtidig som det skal være enkelt å få til i en travel hverdag.

Favoritter i grønnsaksskuffen

På spørsmål om hvilke råvarer som er uunnværlige i det norske kjøkken, kommer svaret raskt. – Potet og løk! De er utrolig allsidige, og kan brukes til alt fra supper og sauser til gryter, både ovnsbakt, fritert eller stekt. Hun minner samtidig om at vi har mye å lære av generasjonene før oss. – Besteforeldrene våre visste å bruke hele råvaren. Det må vi ta med oss videre, både fordi det smaker bedre, er mer bærekraftig og billigere.

Klassikere med glimt i øyet

Til Middagsdisken har Runa utviklet oppskrifter på norske klassikere, flere med en liten vri. Rettene er enkle, men fulle av smak – og litt mer spennende enn du kanskje husker dem. – Norsk hverdagsmat fortjener å skinne litt mer. Med en liten tvist kan selv en gammel klassiker føles ny. Som plukkfisk toppet med chips! Et enkelt grep som hever retten, samtidig som den gjøres morsommere for både store og små.

Stol på sansene

Hun håper folk blir inspirert til å prøve seg frem på kjøkkenet hjemme, og gjerne bruke sansene mer enn klokka. – Smak på maten. Se på fargen. Kjenn på konsistensen. Lær deg å stole på sansene, så blir du flinkere til å lage mat. Når hun blir spurt om hun har en favoritt blant oppskriftene i magasinet, trekker hun på smilebåndet. – Det må kanskje bli kjøttkakene? Nei, fiskekakene. Eller plukkfisken! Jeg klarer faktisk ikke å velge bare én.

Extra besøker

  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆