Bør du binde strømprisen? Her er ekspertens beste tips
MedlemsfordelerRegjeringens forslag om Norgespris på strøm kan gi deg mer forutsigbare utgifter. Men betyr det at du kan ta en lang, varm dusj uten å tenke på strømprisen?

Det korte svaret er faktisk «nei». Selv med en fast strømpris på 50 øre per kilowattime inkludert moms er det fortsatt penger å spare med et bevisst strømforbruk.
Mer om det senere og rett til det store spørsmålet:
Bør du binde deg til Norgespris på strøm?
- For mange av oss er forslaget til en Norgespris gode nyheter som vil gi lavere strømregninger, særlig i de månedene vi bruker mest strøm. På sommeren, når både strømforbruk og strømpriser er lavere, kan de med Norgespris måtte betale litt mer enn de er vant til, sier Ola Kristian Taraldsrud.
Han er analytiker i Å Strøm og følger nøye med på utviklingen i strømmarkedet. For å kunne svare på hva som lønner seg, er det flere faktorer som spiller inn. Se hvordan du kan finne ut hva som lønner seg for akkurat deg lenger ned i saken. Men først, hva innebærer egentlig Norgespris?
To ulike støtteordninger
Norgespris på strøm ble først presentert som en fastprisordning. I realiteten blir det trolig mer som en ny strømstøtteordning, der du beholder din nåværende strømavtale i bunn.
- Når regjeringen snakker om 40 øre per kilowatttime, er det viktig å være klar over at både moms, nettleie og påslag vil komme i tillegg. Det blir derfor en høyere pris enn 40 øre som du til slutt ser på fakturaen, sier Ola Kristian Taraldrud.
Norgespris skal være frivillig, og ha en bindingstid på 12 måneder. Til forskjell fra dagens strømstøtteordning skal den også være tilgjengelig for hytter. Hvis alt går som regjeringen ønsker skal man kunne tegne avtalen om Norgespris allerede 1. oktober 2025.
– Regjeringen må ha med seg flere partier for å få gjennom sitt forslag om Norgespris, og enda er det mange ubesvarte spørsmål, som for eksempel hvordan du skal melde deg på, eller hvor ofte prisene skal justeres, sier Tharaldsen.
Mange av de politiske partiene har kommet med egne forslag som motsvar til Regjeringens Norgespris.
- Vi i Å Strøm ser det som sannsynlig at det kommer til å bli en type fastprisløsning på strøm i løpet av høsten, enten det blir Norgespris eller noe annet.
– Uansett hvilken fastprisløsning flertallet på Stortinget lander på, ser vi frem til å kunne tilby kundene våre denne løsningen.
Dersom den foreslåtte ordningen trer i kraft vil du kunne velge mellom strømstøtte, som du får i dag, og Norgespris. Hva er forskjellen?
Dette er forskjellene mellom Norgespris og dagens strømstøtteordning:
- Med Norgespris får du samme strømpris hele døgnet, uansett om spotprisen er høy eller lav. Dagens strømstøtteordning er lagt opp slik at den tar av for de høyeste toppene, samtidig som den gir deg muligheten til å få fordelene når strømprisen er lav
- Norgespris vil også gjelde for hytter og fritidsboliger, mens dagens strømstøtteordning kun gjelder for boligen din.
- Norgespris må velges aktivt, mens dagens strømstøtte gis automatisk til alle.
Passer ikke for alle
Så hva gjør du, om Norgespris kommer 1. oktober? Bør du velge Norgespris eller holde deg til dagens ordning med strømstøtte? Basert på strømprisene foregående år kan hvor landet i du bor være avgjørende for om du bør velge Norgespris, eller ikke.
– Bor du i Nord-Norge eller Midt-Norge, innenfor prisområdene NO3 eller NO4, ville jeg holdt meg til dagens ordning med strømstøtte. For de av oss som bor lenger sør i landet kan en fastpris tilsvarende Norgespris vise seg å bli ganske gunstig, forklarer kraftanalytikeren.
Her kan lese om prisområder for strøm
Det er altså strømprisen der du bor – og når du bruker mest strøm, som avgjør.
Felles for Norgespris og dagens strømstøtteordning, er at du fortsatt må ta hensyn til nettleien. Den beregnes ut fra toppene i forbruket ditt og kan utgjøre en betydelig sum på strømregningen.
Slik kan du fortsatt spare mye
Er du en av dem som tar en lang dusj, setter på vaskemaskinen, tørketrommelen og oppvaskmaskinen samtidig? Da kan det være mye å spare, også om du velger å binde deg til Norgespris.
Spesielt om du følger rådene til Tine Victoria Nagelhus.
Tine er kunderådgiver i Å Strøm og holder til i Brandbu på Hadeland. Her bor hun og mannen Kjetil med parets to barn, Frida Alvilde og Josefine Marie, i familiens enebolig.
Hun gir daglig strømråd til selskapets mange kunder.
– Vi ser at kundene våre er opptatt av å spare og følger med på strømprisene, men er det én ting flere bør bli bevisste på, så er det nettleie, sier Tine.
Med en fast strømpris på 50 øre per kilowatt time vil nok mange tro at det ikke lenger har noen betydning når i løpet av døgnet de bruker strøm, fordi prisen uansett er den samme. Men det har det.
- Jo mer strøm du bruker samtidig, jo høyere blir nemlig nettleien, advarer Tine.
Her kan du lese mer om nettleie
Slik regnes det ut
Kort forklart betyr det følgende: Setter du på for mange apparater som bruker strøm samtidig, risikerer du å få mye høyere nettleie enn om du sprer forbruket.
– Jeg passer selv veldig godt på og fordeler forbruket utover dagen, og det kommer jeg til å fortsette med selv om det blir en Norgespris. Når vi kommer hjem, er det først middag, så bading av barn. Etter det kan vi for eksempel ta klesvasken, før vi setter på oppvaskmaskinen til slutt, sier hun.
Om man har elbil er det lurt å lade den gjennom natten, når man ikke bruker strøm til andre ting samtidig. Faktisk kan det også hende det lønner seg å justere ned hastigheten, om du har en nyere elbil med ombordlader som mottar inntil 22 kW eller mer.
Hvordan regnes nettleien ut?
– Det er en ganske komplisert prosess. Det regnes sammen av to ledd i tillegg til offentlige avgifter, sier Tine og lister opp:
Kapasitetsledd
Netteierne har en trappetrinnsmodell som bestemmer hvor mye du skal betale i kapasitetsledd.
Det kan være store prisforskjeller fra et trinn til et annet. For å beregne hvilket trinn du havner på, tas det et snitt av de tre timene i løpet av en måned du bruker mest strøm, spredt over tre dager.
I appen til Å Strøm får du enkelt oversikt over hvilket nettleietrinn du er på, og hvor nærme du er å gå opp eller ned et trinn.
Energiledd
Her betaler du per kilowattime du bruker i løpet av en måned. Du betaler som regel mindre på natt enn dagtid.
«Men det kan jo ikke være så mye å spare på nettleie», sier du kanskje?
Litt avhengig av hvor du bor i landet, kan det å hoppe bare ett eller to trinn på kapasitetsleddet koste deg flere hundrelapper i måneden. Det blir mye penger over et helt år.
Et eksempel er Glitre Nett, som er et av Norges største nettselskaper. De leverer strøm til 320.000 mennesker i Agder, Buskerud og Hadeland. Hopper du fra trinn 2 til trinn 3, koster det deg 390 kroner ekstra i måneden.
Nettselskapene har ulike satser og ulike grenser for hvert trinn. I Å-appen finner du informasjon om din netteier.
Mye å spare – hver måned
Tine tipser om sanntidsmåleren til Å Strøm, som gir deg full oversikt over strømforbruket ditt til enhver tid.
– Da kan du se om du bør vente med å sette på oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen til neste hele time, sier Tine.
Med sanntidsmåler fra Å Strøm kan du få varsel dersom du er i ferd med å hoppe opp et trinn på nettleietrappa. Måleren gjør det nemlig mulig å følge med på strømforbruket ditt minutt for minutt.
Les mer om sanntidsmåler fra Å Strøm her
- I vårt hus har vi som mål å bruke mellom 5 og 10 kWh per time om sommeren. Om vinteren må du naturlig nok bruke mer strøm til oppvarming. Da prøver vi å holde oss under 15 kWh per time. På den måten har vi kontroll på utgifter til både strøm og nettleie, avslutter Tine.
Norgespris eller ikke, dette gjelder uansett
- Det totale strømforbruket, altså antall kWh brukt, påvirker strømregningen. Derfor er det lurt å ha et bevisst forhold til strømforbruket sitt. I Å-appen kan du til enhver tid se hvor mye strøm du har brukt så langt i måneden, og hva du kan forvente å betale.
- Nettleien er trolig fortsatt det du kan spare mest på. Invester i Å Sanntid og få varsel når du nærmer seg neste trinn i nettleietrappa
- Det er viktig å ha et bevisst forhold til strøm – uansett strømpris. Strømsparing og energieffektivisering handler ikke bare om å spare penger, med også om å ta vare på ressursene vi har. Når vi bruker mindre strøm, er det mindre behov for utbygging av kraftverk og strømlinjer. På den måten sparer vi naturen og miljøet. I Å Strøm er vi derfor opptatt av å gi deg innsikt og gode råd – slik at du kan bruke strømmen enda smartere. Les mer om Å Strøm her.
Vil du følge med på siste nytt om Norgespris? Klikk her for å lese mer eller melde deg på vårt nyhetsbrev.
Det er enkelt å bytte strømavtale og Å Strøm fikser alt det praktiske for deg.
Bestill Coop strømavtale her
Bli Coop medlem i dag!
MELD DEG INN
Allerede medlem?
Logg inn for å se dine kuponger og hvor mye du har spart