boller og søt gjærbakst
Kanelbollekake med eple og marsipan
Kanelboller satt sammen til en rustikk kanelbollekake blir en vinner på kakebordet. Her har vi rett og slett slått sammen det beste fra kakeverdenen – kanelboller og eplekake.

20min / 4t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
8 porsjoner
Bolledeig:
20gfersk gjær
2dlmelk (kald)
1stkegg
400ghvetemel
50gsukker
1klypesalt
1tskardemomme
100gsmør (kaldt)
Eple- og marsipanfyll:
150gromtemperert smør
100gsukker
1sskanel
100geplemos
100gmarsipan
Dette trenger du i tillegg:
1stkegg til pensling
1håndfullmel til utkjevling
2sssmør (eller matfett til smøring av formen)
1ssmelis (til pynt, kan droppes)
Fremgangsmetode
Bolledeig
Rør gjæren ut i kald melk med en visp, og visp så inn egget.
Bland hvetemel med sukker, salt og kardemomme i en kjøkkenmaskin. Ha det våte i det tørre og elt til du har en smidig deig. Ca. 5 minutter.
Del kaldt smør i terninger og ha det i deigen litt etter litt mens det eltes. Deigen skal eltes til sammen ca. 10-15 minutter. Deigen skal være litt bløt og klissete.
Strø litt mel på benken og hell deigen ut av bollen. Samle den sammen i en plastpose og la deigen avkjøles i 1-2 timer, eller gjerne over natten.
Eple- og marsipanfyll
Lag fyllet ved å blande sammen romtemperert smør, sukker, kanel og eplemos i en kjøkkenmaskin. Smuldre inn marsipan til slutt. Sett fyllet til side.
Utbaking
Ta frem deigen fra kjøleskapet og rull den ut til en stor firkant. Bruk så lite mel som mulig under kjevlingen. Smør halvparten av fyllet utover deigen.
Brett deigen i to og forsegl kantene ved å klemme dem sammen.
Kjevle den brettede deigen ut til original størrelse og fordel resten av fyllet. Rull deigen sammen til en lang pølse.
Skjær deigen i 10 like deler og fordel dem i en stor springform (28-30 cm) som er smurt med litt smør eller matfett.
Dekk formen med et håndkle og sett den et lunt sted til heving i 1 time.
Pensle bollene med et pisket egg. Stekes midt i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Følg med underveis og dekk til hele formen med bakepapir om den blir for mørk.
Ta ut kaken og la den avkjøles litt før du løsner ringer i springformen. Dryss gjerne over litt melis. Bryt løs stykker av kaken og nyt!
Visste du at vi feirer Kanelbollens dag den 4. oktober?
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆ ▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
