Til hovedinnhold
dessert og søt bakst

Budapestrullen fortjener å gjøre comeback

Vi snakker jo ikke om hvilken som helst rullekake. Budapestrullen ligner faktisk på kvæfjordkake. Nå våkna du, tenker vi!

Budapestrullekake med mandarinfyll og hasselnøtter på toppen

30min / 20min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

8 porsjoner

Nøttemarengsbunn:

6stkeggehviter

3dlsukker

100gmalte, ristede hasselnøtter

1pkvaniljesauspulver (skal ikke kokes)

1dlMelis (til å strø på kaka etter den er stekt)

Fyll:

1dlaprikossyltetøy

3dlkremfløte

2sssukker

1stkFerske mandarinbåter skåret i biter (evt. klementin, appelsin)

60ghakkede hasselnøtter til topping og fyll

Fremgangsmetode

Rist 160 g hasselnøtter i ca. 5-7 min. i ovnen på 200 ˙C varmluft. Dette gjør at skallet løsner, så det lett kan gnis av med et tørt kjøkkenhåndkle. Legg 60 g hasselnøtter til side til senere.
Finmal hasselnøttene med en stavmikser eller i en blender. Ha over 1 pakke vaniljesauspulver (uten koking).
Sukker og eggehviter må piskes til ordentlig stiv marengs. For å lykkes er det essensielt med helt rent utstyr (gni gjerne bollen inn med sitronsaft) og eggehviter uten spor av eggeplomme.
Vend vaniljesauspulver og de finmalte nøttene inn i marengsen med en slikkepott.
Forvarm ovn til 180 ˙C over- og undervarme. Bre nøttemarengsen i et jevnt lag over en bakepapirkledd langpanne og sett midt i ovnen i 25-30 min.
Blir kaka for stiv/brent, vil den lett brekke når du prøver å rulle den sammen. Skulle den bli for godt stekt, er det ikke nødvendigvis krise! Kaka kan alltids reddes ved å dele bunnen i to og plassere den ene delen over den andre med fyll imellom.
Ta kaka ut av ovnen og avkjøl noe. Strø litt melis over. Legg et bakepapir over kaka og legg undersiden av et annet stekebrett over det igjen. Ta tak i begge stekebrettene og snu kaka rundt. Fjern bakepapiret veldig forsiktig.
Pisk 3 dl kremfløte stivt med 2 ss sukker. Easy peasy!
La bunnen avkjøles noe, men ikke for mye, før fyllet tilsettes. Er bunnen for kald, kan kaka lett brekke når du ruller den. For varm bunn kan føre til at den piskede kremen smelter og renner utover.
Ha et lag aprikossyltetøy over kaka og topp dette med et lag pisket krem (ikke bre det for nær kantene på kaka). Grovhakk resten av hasselnøttene som ble lagt til side. Strø halvparten over fyllet.
Bruk bakepapiret kaka ligger på til å rulle den stram og fin (så den ikke blir for flat). Dryss resten av de hakkede hasselnøttene på toppen.
OBS! For mye fyll gjør kaka vanskelig å rulle. Et lurt triks er derfor å ikke spre fyllet helt ut i kantene ettersom dette automatisk vil fordele seg under sammenrulling.
Settes i kjøleskap eller serveres umiddelbart. Kaka er vel så god – om ikke bedre – dagen etter. Endestykkene skjæres av før servering.

ALTERNATIVT FYLL

Nå som vi er midt inne i julesesongen, er klementiner en selvsagt ingrediens i budapestrullen, men her er variasjonsmulighetene mange. 

– Sitrusfrukter som appelsin, mandarin og klementin tilfører et friskt og syrlig element, samt litt ekstra tekstur og tyggemotstand. Ekstra godt blir det om du tilsetter litt hakkede hasselnøtter i denne miksen, synes Josefine, som driver matbloggen josefinesmatgleder.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit