dessert og søtt
Kokosboller med bringebærhjerte
Imponèr familien med hjemmelagede kokosboller neste gnag du skal ha gjester, enten det er til bursdag, julebord, konfirmasjon eller 17. Mai!
1t / 2t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Avansert
Ingredienser
1 porsjoner
300 gsukker
100 gvann (ca. 1 dl)
150 geggehviter (ca. 5 stk)
15 gsukker
125 gfriske bringebær
30 stkkjeks (fks. Marie, Gjende, Safari eller Ritz)
300 gkokesjokolade 70%
Fremgangsmetode
Oppskriften gir ca. 26-30 kokosboller, avhengig av størrelse.
Ha vann og 100 gram sukker i en kasserolle, og kok rolig opp til 117 grader. Bruk termometer og ikke rør underveis.
Imens, visp eggehviter med ballongvisp på høy hastighet, til de skummer og danner topper. Tilsett 15 gram sukker litt etter litt, til en lett marengs.
Når sukkerlaken når 117 grader tas gryten bort fra varmen. Hell sukkerlaken i bollen med eggehvitene, i en tynn stråle mens maskinen går.
Visp videre på høy hastighet i 10-15 minutter. Marengsen skal bli så stiv at den holder formen når den sprøytes ut på kjeksene.
Ha marengsen over i en solid sprøytepose med rund tipp med stor åpning.
Fordél kjeksene utover et stekebrett.
Sørg for at bringebærene er rene og tørre, og sprøyt litt marengs inn i hvert bær slik at de fester seg til kjeksen. Sett ett bringebær i midten av hver kjeks.
Hold sprøyteposten i 90 graders vinkel over kjeksen, og hold tippen ca. 1 cm over bringebæret. Press marengsen ut med jevn og stødig hånd slik at det dekker bæret og går nesten helt ut til kanten av kjeksen. Fyll på til kokosbollen blir 5-7 cm høy.
La kokosbollene stå i kjøleskapet og tørke 1 time, slik at skummet får satt seg litt.
Grovhakk sjokoladen og smelt 2/3 av sjokoladen over vannbad.
Ta sjokoladen bort fra kasserollen med vann og rør inn resten av sjokoladen til alt er smeltet. Sett bollen tilbake over vannbadet noen sekunder dersom det er noen klumper som ikke vil smelte.
Ønsket temperatur på sjokoladen når kokosbollene skal dyppes er 28-30 grader.
Hell sjokoladen over i et varmt glass, en kopp eller bolle med plass til å dyppe kokosbollene.
Hold i kjeksen, dypp marengsen ned i sjokoladen, og trekk raskt opp igjen. Sett tilbake på brettet.
La kokosbollene stå i kjøleskapet til dagen etter. Da er skummet luftig og mykt, og sjokoladen har stivnet.
Tips!
Kokosboller oppbevares kjølig, og kan til og med fryses. Kokosboller med bringebær har noe kortere holdbarhet enn kokosboller uten bringebær.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆