bær
5 deilige oppskrifter med rips
Har du fremdeles rips på busken i hagen eller noen kilo i fryseren? Her får du fem nye måter å bruke rips på.

30min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Ripsgranité:
500grips
1dlvann
200gmelis
Ripsgelé med chili:
1kgrips
1kgsukker
1stkchili (evt. 2, i tykke strimler)
Ripskrem:
250grips
110gsukker
1stkeggehvite
Ripsrelish:
2stkrødløk (delt i to og skåret i tynne skiver)
en halvstkrød paprika (gjerne de lange, finstrimlet)
1stkrød chili (finhakket)
1dleplecidereddik
en halvtssalt
2ssolivenolje
en halvstkkanelstang
150gsukker
300grips
Yoghurtis med rips:
4dltyrkisk yoghurt
8dlfrosne rips
6ssmelis (evt mer)
Fremgangsmetode
Ripsgranité
Kjør rips og vann i en kjøkkenmaskin.
Sil så puréen for å bli kvitt stenene.
Bland melis med puré og smør utover en avlang form.
Putt den i fryseren og skrap med en gaffel etter noen timer for å lage selve granitéen. Ta ut formen i god tid før servering og skrap fine iskrystaller. Server med en gang.
Granité er en blanding av slush og sorbet og er perfekt å servere som en hvilerett hvis du har middagsselskap. Server den gjerne i cocktailglass med stett med en ripsranke på toppen.
Ripsgele med chili
Ha rips i en kjele og sett temperaturen på platen til medium. Bryt langsomt ned bærene og etter 10 minutter tilsetter du sukker og chili.
La dette stå å småkoke i 10 minutter.
Ta gelétesten ved å legge en skje med gelé på en tallerken. Dra baksiden på skjeen på midten av geléen. Bruker geléklatten tid på å samle seg igjen, er geléen ferdig til å helles over på sterile glass.
Hvis sprekken samler seg med en gang trengs det litt mer koketid.
Ripsgelé med et lite chilisting er deilig til stek, lapskaus eller til ost.
Ripskrem
Bruk en miksmaster eller kjøkkenmaskin til å piske alt dette til en fast krem. Server med en gang før skummet faller sammen.
Dette er en super dessert servert i skål eller til deilige, tynne pannekaker.
Ripsrelish
Skjær rødløk og paprika i strimler. Surr dem i olje på medium varme til løken er myk.
Tilsett sukker, salt, kanelstang, chili og eddik. La dette så småkoke i 15 minutter.
Ta ut kanelstangen og tilsett rips. Rør forsiktig og la stå et par minutter før du slår av platen. Ripsene skal være så hele som mulig. Hell over i et sterilt glass eller server avkjølt til dagens middag.
En god relish er deilig tilbehør til høstens vilt. Relish med rips og rødløk smaker også fantastisk til ost.
Yoghurtis med rips
Ha alt i en blender og kjør i et par minutter. Nå har du deilig softis.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆