Til hovedinnhold
rotgrønnsaker

Raspeballer med kålrabistappe

Raspeballer er en høyt elsket rett med lange tradisjoner. Sammen med deilig tilbehør er dette en skikkelig norsk klassiker!

Dekket bord med raspeballer, kålrabistappe, bacon og kjøtt. Lys bakgrunn.

45min / 2t 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Du trenger:

1kgpoteter (rå)

2dlsammalt hvetemel

2dlbyggmel

1tssalt

1kgsalt lammekjøtt (eller salt kjøtt fra svin eller storfe)

Servering:

350gvossakorv (eller annen pølse)

200gbacon

4sssmør

Kålrabistappe:

1kgkålrabi

2stkgulrot

2sssmør

en fjerdedeltsmuskat

en halvtssalt

en halvtshvit pepper

Fremgangsmetode

Legg kjøttet i usaltet, kokende vann – det skal være rikelig med vann. Skum godt av og la det småkoke/trekke til kjøttet løsner fra beinet, ca. 2 timer. Ta kjøttet ut når det er ferdig, men behold kokevannet til å trekke raspeballene i.
Skrell potetene og riv dem på rivjern, eller kjør dem gjennom en kvern. Dryss over litt salt og press ut vann av potetblandingen. Bland deretter inn hvetemel og byggmel i de revne potetene, sammen med resten av saltet.
Form raspeballene med hendene. Du bestemmer selv hvilken størrelse og form du ønsker. Slipp raspeballene forsiktig ned i det kokende vannet og la dem trekke i ca. 45 minutter.
Ha pølsene eller vossakorven i gryten sammen med raspeballene de siste 10 minuttene. Kutt baconet i terninger og stek det med smøret i stekepannen.
Når raspeballene er ferdige, serverer du dem med baconfett, salt kjøtt og kålrabistappe.

Kålrabistappe

Skrell kålrabien og gulrøttene, og kutt i store biter. Legg bitene i en gryte, fyll med vann og kok opp. La det koke til bitene er møre.
Hell av vannet og la gryten stå ett minutt på den varme platen. Mos kålrabien og gulroten med en stavmikser. Rør inn smøret og muskaten. Smak til med salt og pepper.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit