kaker
Engelsk fruktkake med royal icing
En ekte, engelsk fruktkake bruker minimum to uker på å bli klar – og den er verdt hvert sekund av ventetiden.

2t 30min / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
12 porsjoner
Engelsk fruktkake:
500gdadler
500gtørket frukt (bruk en mix av rosiner, korinter, aprikos, tranebær, fiken eller svisker)
4stkklementiner, kun finrevet skall
1stksitron, kun finrevet skall
150mlwhiskey
200gmeierismør, romtemperert
200gbrunt sukker
4stkegg, romtemperert
175ghvetemel
1tsbakepulver
1tsvaniljesukker
1tsmalt kanel
en halvtsmalt stjerneanis
en halvtsmalt nellik
en halvtsmalt ingefær
en fjerdedeltssalt
100gfinmalte mandler
100ggrovhakkede hasselnøtter
en fjerdedelstksitron, kun saft
Royal icing:
500gmelis
3stkeggehviter
en fjerdedelstksitron (saften)
Fremgangsmetode
Oppskriften gir én fruktkake, stekt i 22-24 cm springform.
Engelsk fruktkake
Forvarm ovnen til 150˙C.
Smør kakeformen og dekk med bakepapir på bunnen og langs sidene. Kle utsiden av kakeformen med dobbelt lag fuktig avispapir og fest med kjøkkenhyssing. Dette er for å forhindre at sidene blir for varme og brenner kaken.
Fjern steinene fra dadlene, og grovhakk fruktkjøttet. Grovhakk resten av den tørkede frukten, i omtrent like store biter.
Ha frukten i en kasserolle sammen med revet skall av klementin og sitron. Hell over spriten og kok opp.
Senk temperaturen og la fruktblandingen småkoke i 5 minutter før den avkjøles helt.
Pisk smør og sukker til det blir hvitt og luftig.
Pisk inn ett og ett egg.
Sikt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker, krydder og salt, og rør sammen med det våte. Pass på at det ikke er igjen noen melklumper.
Rør til slutt inn frukt, malte mandler og hakkede hasselnøtter, og hell kakerøren over i kakeformen.
Stek kaken nederst i ovnen i 2-2,5 time. Dekk med aluminiumsfolie underveis dersom det er nødvendig for å forhindre at kaken blir brent på toppen.
Avkjøl kaken helt på rist. Pakk fruktkaken inn i plastfolie og la den modnes i minimum 2 uker før den pyntes med glasur og er klar til servering. Oppbevares kjølig, men ikke i kjøleskapet.
Vil du "mate" den ferdig stekte fruktkaken med mer sprit kan du stikke små hull i toppen av kaken, og helle over 1-2 ss med væske av gangen. Dette kan gjøres i flere omganger, men senest én uke før kaken skal dekoreres med glasur.
Royal icing
Bruk kjøkkenmaskin med visp og rør sammen melis og eggehviter.
Tilsett sitronsaften og pisk videre til en luftig, tykk og hvit glasur. Ha i litt vann dersom konsistensen blir for stiv/tykk.
Smør glasuren utover kaken og la den lufttørke en stund før servering. Pynt gjerne med rosmarinstilker og tyttebær.
Tips!
For en alkoholfri kake kan du bytte ut whiskey med appelsinsaft.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
