Til hovedinnhold
kaker

Engelsk fruktkake med royal icing

En ekte, engelsk fruktkake bruker minimum to uker på å bli klar – og den er verdt hvert sekund av ventetiden.

Engelsk fruktkake med royal icing pyntet med rosmarin og tyttebær i form av en julekrans, og servert på en hvit tallerken. Tørket krydder og julepynt rundt.

2t 30min / 1t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

12 porsjoner

Engelsk fruktkake:

500gdadler

500gtørket frukt (bruk en mix av rosiner, korinter, aprikos, tranebær, fiken eller svisker)

4stkklementiner, kun finrevet skall

1stksitron, kun finrevet skall

150mlwhiskey

200gmeierismør, romtemperert

200gbrunt sukker

4stkegg, romtemperert

175ghvetemel

1tsbakepulver

1tsvaniljesukker

1tsmalt kanel

en halvtsmalt stjerneanis

en halvtsmalt nellik

en halvtsmalt ingefær

en fjerdedeltssalt

100gfinmalte mandler

100ggrovhakkede hasselnøtter

en fjerdedelstksitron, kun saft

Royal icing:

500gmelis

3stkeggehviter

en fjerdedelstksitron (saften)

Fremgangsmetode

Oppskriften gir én fruktkake, stekt i 22-24 cm springform.

Engelsk fruktkake

Forvarm ovnen til 150˙C.
Smør kakeformen og dekk med bakepapir på bunnen og langs sidene. Kle utsiden av kakeformen med dobbelt lag fuktig avispapir og fest med kjøkkenhyssing. Dette er for å forhindre at sidene blir for varme og brenner kaken.
Fjern steinene fra dadlene, og grovhakk fruktkjøttet. Grovhakk resten av den tørkede frukten, i omtrent like store biter.
Ha frukten i en kasserolle sammen med revet skall av klementin og sitron. Hell over spriten og kok opp.
Senk temperaturen og la fruktblandingen småkoke i 5 minutter før den avkjøles helt.
Pisk smør og sukker til det blir hvitt og luftig.
Pisk inn ett og ett egg.
Sikt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker, krydder og salt, og rør sammen med det våte. Pass på at det ikke er igjen noen melklumper.
Rør til slutt inn frukt, malte mandler og hakkede hasselnøtter, og hell kakerøren over i kakeformen.
Stek kaken nederst i ovnen i 2-2,5 time. Dekk med aluminiumsfolie underveis dersom det er nødvendig for å forhindre at kaken blir brent på toppen.
Avkjøl kaken helt på rist. Pakk fruktkaken inn i plastfolie og la den modnes i minimum 2 uker før den pyntes med glasur og er klar til servering. Oppbevares kjølig, men ikke i kjøleskapet.
Vil du "mate" den ferdig stekte fruktkaken med mer sprit kan du stikke små hull i toppen av kaken, og helle over 1-2 ss med væske av gangen. Dette kan gjøres i flere omganger, men senest én uke før kaken skal dekoreres med glasur.

Royal icing

Bruk kjøkkenmaskin med visp og rør sammen melis og eggehviter.
Tilsett sitronsaften og pisk videre til en luftig, tykk og hvit glasur. Ha i litt vann dersom konsistensen blir for stiv/tykk.
Smør glasuren utover kaken og la den lufttørke en stund før servering. Pynt gjerne med rosmarinstilker og tyttebær.

Tips!

For en alkoholfri kake kan du bytte ut whiskey med appelsinsaft.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Coop Litt Ditt Logo hvit
Til toppen