kaker
Gammeldags fruktkake
Hjemmelaget fruktkake hører med til jul. Den mektige dessertkaken er enkel å lage og en flott julegave til alle som er glad i søtsaker. Aller best er den etter 2-3 uker, så start julestria tidlig om du vil gi en fruktkake i gave.

1t 45min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
8 porsjoner
150gromtemperert smør
150gsukker
3stkegg
100grosiner
150gtørket frukt (fks. ananas og papaya)
100gtørket aprikos (i terninger)
100ggrovhakkede hasselnøtter
200ghvetemel
1tsbakepulver
1tsmalt kanel
en halvtsmalt nellik
en halvtsmalt ingefær
en halvtssalt
en halvdlmørk rom (eller appelsinjuice)
1sssmør, til smøring av form
1sshvetemel, til smøring av form
Fremgangsmetode
Forvarm ovnen til 150 grader. Gni en randform eller kakeform (20/22 cm i diameter) inn med smør og dryss med mel eller semulegryn.
Visp smør og sukker sammen på høy hastighet i ca. 3 minutter, til en lys og luftig smørkrem.
Tilsett ett og ett egg av gangen. Bland godt før nytt egg vispes inn.
Vend rosiner, grovhakket frukt og nøtter sammen med 1 spiseskje hvetemel. Det bidrar til å fordele godsakene jevnt i hele kaken.
Sikt resten av melet sammen med bakepulver, krydder og salt. Rør inn i eggeblandingen.
Vend til slutt inn rom/appelsinjuice og den melete frukten.
Hell kakerøren over i den smurte kakeformen og jevn ut overflaten med en slikkepott. Stek på rist på nederste rille i 1 time og 45 minutter. Kaken skal være gjennomstekt, men må ikke bli tørr.
Dekk til kaken med bakepapir dersom den begynner å bli veldig mørk på toppen.
La kaken avkjøles helt før den løftes ut av kakeformen og pakkes inn i matpapir og plast. Oppbevar kjølig (10-12 grader) i 2-3 uker før servering. Ferdig modnet fruktkake kan også fryses.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆