pavlova
Julepavlova med krydderkokte pærer og hjemmelaget karamellsaus
Søt pavlova er ekstra godt etter en kraftig middag, som de middagene vi ofte spiser i julen. Julepavlova med krydderkokte pærer og hjemmelaget karamellsaus er ikke bare deilig, men ser skikkelig lekkert ut på julebordet, eller kanskje til nyttårsaften?

1t 30min / 1t 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Pavlova:
4 stkeggehviter (ca. 120g)
240 gsukker
1 tshvitvinseddik (eller eplesidereddik)
1 tsmaisenna
1 tsvaniljeekstrakt
1 stksitron (revet skall)
Krydderkokte pærer:
4 stkpærer (skrelt og delt i to, med kjernehus fjernet)
5 dlvann
200 gsukker
1 stksitron (saften)
1 stkkanelstang
4 stknellikspiker
Hjemmelaget karamellsaus:
150 gsukker
1 og en halv ssvann
50 gmeierismør
1 og en halv dlkremfløte
1 klypeflaksalt
Fremgangsmetode
Pavlova
Sett ovnen på 150 °C. Dekk en bakeplate med bakepapir.
Pisk eggehvitene til det danner seg myke topper. Tilsett sukkeret litt og litt.
Tilsett eddik, maisenna, vaniljeekstrakt og revet sitronskall. Rør forsiktig for å blande alt sammen.
Hell marengsen på bake- papiret. Ta vare på 1/3 av marengsen til senere.
Senk ovnstemperaturen til 120 °C og stek pavlovaen i 1 time og 30 min, eller til den er sprø utenpå og myk inni. Skru av ovnen, la ovns- døren stå litt åpen, og avkjøl pavlovaen i ovnen.
Krydderkokte pærer
Kok opp vann, sukker, sitronsaft, kanelstang og nellikspiker i en stor kjele. Rør til sukkeret er oppløst.
Skru ned platen til lav varme og legg pærene i kjelen med den kuttede siden ned.
La dem småkoke i ca. 15-20 min, eller til pærene er møre når du stikker i dem med en kniv.
Ta pærene opp av kjelen og avkjøl dem.
Karamellsaus
Kok sukker og vann i en tykkbunnet kjele på middels varme i ca. 15 min uten å røre i det. Senk varmen og hell først inn smøret, så fløten mens du rører. Smak til slutt til med salt.
Montering
Når pavlovaen er avkjølt, sprøyter du resten av marengsen over som en krem, topp med pærene og karamellsaus.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆