kaker
Så enkelt lager du fransk eplekake tarte Tatin
Den franske eplekaken Tarte Tatin er verdensberømt for sin vidunderlige smak! Den ser kanskje komplisert ut, men her får du tipsene som gjør det lekende lett å lykkes.
1t / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
6 porsjoner
800 gepler (ca. 5 stk., skrelt og delt i båter)
1 sssitronsaft
en halv stkvaniljestang
180 gsukker
70 gsmør
1 pkpaideig (fersk)
Fremgangsmetode
Skrell eplene, stikk ut kjernene og skjær i båter. Legg eplebåtene i en bolle med kaldt vann og sitronsaft for å forhindre at eplekjøttet blir brunt.
Skrap ut vaniljefrø og bland sammen med sukkeret.
Bruk en stor og dyp stekepanne (26/28 cm diameter) som tåler å stå i stekeovnen. Varm opp vanilje, sukker og smør på middels sterk varme til karamellen begynner å få litt farge.
Forvarm ovnen til 200˚C.
Tørk eplebåtene før de legges tett i tett i stekepannen. Stek på svak varme til mesteparten av væsken har fordampet og karamellen tykner (ca. 30-40 minutter). Pensle eplene med karamell underveis.
Rull ut paibunnen og legg den over eplene. Trykk ned langs kanten slik at den dekker godt.
Sett pannen på rist midt i ovnen. Stek i 25-30 minutter til paiskallet har fått farge og er ferdigstekt.
La kaken hvile i stekepannen i 5-10 minutter. Legg et fat eller stor tallerken på stekepannen og snu rundt i en bestemt bevegelse. Server mens kaken er varm, gjerne med vaniljeis eller krem.
Tips: Dersom du ikke har stekepanne som tåler stekeovnen, kan de karamelliserte eplene og sausen flyttes over i en ildfast form før paibunnen legges på.