småkaker & cookies
Hjemmelagede pepperkaker
Pepperkaker er landets mest populære julekake, og aller best blir de med god, hjemmelaget deig. Denne oppskriften gir ca. 100 små pepperkaker, og er derfor en stor deig. Perfekt om du i tillegg til vanlig bakst vil lage store dekorasjonshjerter, eller pepperkake på pinne. Deigen kan enkelt halveres eller så kan du bake ut halvparten og legge halve deigen i kjøleskap eller fryser til senere.
10min / 0min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Pepperkakedeig:
300 gsmør
300 gsukker
3 dlmørk sirup
en halv tsmalt nellik
2 tsmalt ingefær (halvparten om du ønsker mildere kjeks)
2 tsmalt pepper (halvparten om du ønsker mildere kjeks)
2 tsmalt kanel
2 stkegg
4 tsnatron
900 ghvetemel
Melisglasur:
250 gmelis
1 stkeggehvite
en halv tssitronsaft
Fremgangsmetode
Vei opp smør, sukker og sirup og ha det i en kjele. Varm opp blandingen til du kjenner at sukkeret har smeltet. Ha i krydderet og rør godt.
Ta gryten av platen, og la blandingen avkjøle seg før du har i eggene. Rør dem godt inn i sukkerblandingen.
Sikt inn mel og natron. Hold gjerne litt igjen på melet og rør sammen deigen, slik at du kan se om du trenger alt eller ikke.
Dekk deigen med folie og sett den kjølig natten over, eller iallfall i et par timer.
Sett ovnen på 175 °C.
Ta deigen ut av kjøleskapet og elt den lett, før du kjevler den tynt ut. Rundt 3 mm tykk deig gir deg sprø og tynne pepperkaker.
Stikk ut pepperkakene og legg dem på bakepapirkledde stekebrett. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter.
La gjerne kakene kjølne noen minutter på stekebrettet før du legger dem over på rist for å bli helt kalde.
Melisglasur
Rør sammen alle ingrediensene til melisglasuren. Fyll den tykke massen i sprøytepose eller kremmerhus som du enkelt lager av smørpapir, og dekorer kakene.
Pynt etter ønske med godterier og sjokolade.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆