kaker
Snickerskake med peanøtter og karamell
Snickerskake er den ultimate kaken for alle som elsker salt og søtt. For hvem kan vel motstå en fristelse full av salte peanøtter, sjokoladekrem og deilig karamell?

30min / 4t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
8 porsjoner
Nøttebunn:
3stkeggehviter
225gsukker
100gRitzkjeks (eller andre salte kjeks)
150gsalte peanøtter
1tsvaniljesukker
1tsbakepulver
Karamell:
180gsukker
1dlvann
15gsmør
1dlkremfløte
Sjokoladekrem:
50gsmør
100gmørk sjokolade 70% (i biter)
45gsukker
3stkeggeplommer
Pynt:
75gsalte peanøtter (grovhakket)
25gmørk sjokolade 70% (grovhakket)
Fremgangsmetode
Oppskriften gir én kake á 22-24 cm.
Nøttebunn
Forvarm ovnen til 180 grader.
Gni sidene på en kakeform á 22-24 cm inn med smør for å feste papiret. Fest bakepapir i bunnen på kakeformen og lag en «krage» med bakepapir rundt kanten.
Bruk kjøkkenmaskin og sørg for at bollen er helt ren og tørr. Pisk eggehvitene til hvitt skum. Tilsett sukkeret litt og litt mens maskinen går, til du har en stiv marengs.
Knus Ritz-kjeks og peanøtter til en grovkornet masse i en food processor. Vend inn i marengsen sammen med bakepulver og vaniljesukker.
Hell røren i kakeformen og fordel jevnt utover. Stek på rist midt i ovnen i 25-30 minutter. Avkjøl helt i formen.
Karamell
Ha sukker og vann i en liten kasserolle og kok opp på sterk varme.
La sukkervannet koke til det har fått en fin karamellfarge. Ikke rør i sukkerblandingen, da kan det krystallisere seg.
Ta kasserollen bort fra varmen og la karamellen avkjøle i ca. 5 minutter. Rør deretter inn smør og fløte.
Avkjøl karamellen til romtemperatur og hell over nøttebunnen. Sett kakeformen kaldt til karamellen har stivnet.
Sjokoladekrem
Smelt smøret i en liten kasserolle og ta bort fra varmen. Rør inn sjokoladebitene til de har smeltet helt. Avkjøl i 10 minutter til blandingen er lunken.
Pisk sukker og eggeplommer sammen til tykk og lys eggedosis.
Rør sjokoladeblandingen inn i eggedosisen og hell sjokoladekremen over kaken. Sett kaken kjølig i minimum 2 timer, til glasuren har fått satt seg.
Servering
Løsne kaken forsiktig fra formen og pynt med grovhakkede peanøtter og mørk sjokolade.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆