Verdens beste lammelår
Et saftig og mørt lammelår med ovnsbakte grønnsaker... Slik får du det helt perfekt.
![Rosastekt lammelår spekket med hvitløksfedd og fersk rosmarin, servert på trefjøl. Hvitløk, kantareller og fersk rosmarin rundt.](/assets/contentful/b26eki8n3vte/cdBow2YexijuXj18bK3wB/5707b6a8605ce7bc5770ed0936d9f394/lammelar-ferdig.jpg?preset=medium&dpr=2&q=75)
3t / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
6 porsjoner
1 stklammelår (Med bein: 400 gram per person. Uten bein: ca. 200 gram per person.)
1 sssalt
1 tspepper
4 stilkerfrisk rosmarin (eller 2 ts tørket)
6 feddhvitløk
1 stkliten løk
3 stkgulrøtter
2 stkpoteter
2 stkepler
2 dlvann (spe på med mer om nødvendig)
Fremgangsmetode
La lammelåret ligge i romtemperatur minst en time før det skal i ovnen.
Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme med en rist midt i ovnen.
Gni godt med salt og pepper inn over hele lammelåret.
Del hvitløksfeddene i 2 eller 4 og lag små lommer til å stikke dem inn i over hele overflaten.
Stikk inn rosmarinstilkene i lommene også.
Del løk, gulrøtter, poteter og epler i grove biter og legg i en ildfast form, og hell over vannet.
Legg lammelåret over grønnsakene og plasser steketermometeret i den tykkeste kjøttdelen. Pass på at det ikke treffer bein.
Skru ned temperaturen til 125 grader og la lammelåret steke til steketermometeret viser 60-65 grader, det tar ca 2 ½ time.
Ta lammelåret ut av ovnen og dekk det med folie, og gjerne et kjøkkenhåndkle over der igjen. La hvile i 30 minutter før du skjærer i det.
Sil av stekesjyen fra grønnsakene og ha denne i en liten kasserolle. La den koke inn litt før servering.
Sett grønnsakene tilbake i ovnen og skru opp til 200 grader. La dem steke de 30 minuttene lammelåret hviler, så er det klart til servering. Legg gjerne i en klatt smør eller ringle over litt olivenolje om det ser tørt ut før steking.
Server lammelår med sjysaus og godt tilbehør.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆