viltkjøtt
Saftig elgstek med solbærsaus og persillerotmos
Endelig er det gode elgkjøttet blitt tilgjengelig for alle! Slik lager du mør og deilig elgstek med det beste tilbehøret.

2t 30min / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
1kgelgstek
2tssalt
1tsnykvernet pepper
2sssmør
1buntfersk rosmarin
1buntfersk timian
1stkhyssing (til urtekvast)
Persillerotmos:
800gpersillerot
1dlfløte
1tssalt
1klypenykvernet pepper
200gbladpersille
en halvdlolivenolje
Grønne bønner:
400ggrønne bønner
en halvstkrødløk
1stkøkologisk sitron
1feddhvitløk
Solbærsaus:
2stksjalottløk
2sssmør (1 ss til steking + 1 ss til slutt)
1tsbrunt sukker
2dlportvin
4sssolbærsyltetøy
1lviltkraft
1dæsjsalt og pepper (smak til)
1tsmaisenna (ev. hvis du vil jevne sausen)
1håndfullsolbær (eller bjørnebær til pynt)
Fremgangsmetode
Ta elgsteken ut av kjøleskapet en halv time før du skal starte tilberedningen.
Forvarm stekeovnen til 125 grader. Gni elgsteken inn med salt og pepper. Knytt sammen en kvast rosmarin og timian med litt hyssing.
Varm smør i en dyp stekepanne eller jerngryte. Brun steken på alle sider. Legg urtekvasten oppi for å gi god smak til kjøttet.
Legg steken over i en ildfast form, eller sett hele jerngryten inn i ovnen. Bruk et steketermometer, og stek til temperaturen viser 65 grader, det tar ca. 2 timer. La steken hvile minst 15 minutter før du skjærer skiver av den.
Persillerotmos
Skrell persillerot og del i mindre biter. Kok i usaltet vann til bitene er møre. Hell av vannet.
Mos bitene med en stavmikser eller i en foodprocessor. Tilsett fløte og kjør maskinen til du har en jevn mos. Smak til med salt og pepper.
Grønne bønner
Fjern stilkfestet på de grønne bønnene og legg dem i kokende vann i 10-15 sekunder. Legg så bønnene over i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Sil bort vannet og bland sammen med finhakket rødløk og hvitløk. Rasp sitronskall over bønnene.
Solbærsaus
Stek finhakket sjalottløk gyllent i smør. Tilsett sukker og la det karamelliseres, men pass på så det ikke svis! Hell på portvin og solbærsyltetøy og la det reduseres til halve væskemengden er igjen.
Tilsett vilkraften og kok inn til det er ca 5 dl saus igjen. Smak til med salt og pepper. Jevn sausen med maisenna om du ønsker en litt tykkere saus. Tilsett helt til slutt en ss kaldt smør og rør godt ut.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆