viltkjøtt
Viltboller i fløtesaus
Hjemmelagde kjøttboller med kvernet viltkjøtt, en herlig fløtesaus med sopp, luftig potetmos og tyttebær er høstens favoritt til søndagsmiddagen, og når dere skal ha gjester.

45min / 45min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Viltboller:
500gkvernet viltkjøtt (av elg, hjort og/eller reinsdyr)
1dlbrødrasp
1stkegg
en halvtsallehånde
1tssalt
en halvtspepper
en halvstkløk
1stkhvitløkfedd
1sssmør
Fløtesaus:
100gsopp (i biter)
3sssmør
3sshvetemel
6dlviltkraft
2dlfløte
1dlcrème fraîche
1sssøt soyasaus
Potetmos:
600gpoteter
2sssmør
1dlmelk
flaksalt
finsnittet vårløk
Til servering:
rørte tyttebær
Fremgangsmetode
Viltboller
Ha kjøttdeig, brødrasp, egg, allehånde, salt og pepper i en bolle. Finhakk løk og hvitløk, og elt det sammen med kjøttdeigen og de andre ingrediensene.
Form deigen til små kjøttboller med hendene. Ha gjerne litt vann på hendene, da er det enklere å forme dem.
Smelt smøret i en stekepanne på middels høy varme, og stek kjøttbollene til de har fått gyllen stekeskorpe. Sett kjøttbollene til side.
Fløtesaus
Stek sopp og smør i pannen du stekte kjøttbollene i. Visp inn melet. Brun det på middels varme under omrøring til jevningen er gyllenbrun. Ha jevningen over i en gryte.
Spe med kraft mens du visper hele tiden slik at sausen ikke klumper seg.
La sausen småputre i ca. 15 min på middels varme. Rør med jevne mellomrom og tilsett fløte og crème fraîche mot slutten.
Smak til med salt, pepper og søt soyasaus. Legg kjøttbollene over i sausen, og la dem småputre i cirka 10 min på lav varme.
Potetmos
Kok opp vann i en kjele. Skrell og del potetene i små biter og ha dem over i det kokende vannet.
La potetene koke til de er møre, cirka 30 min.
Hell av kokevannet og tilsett smør og melk. Mos det til en jevn og klumpfri potetmos. Smak til med salt og ha i vårløk rett før servering.
Server kjøttboller med potetmos, fløtesaus og rørte tyttebær.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆