salat
Klassisk Cæsarsalat med hjemmelagde krutonger
Cæsarsalaten har med all sin enkelhet begeistret verden. Hemmeligheten ligger i dressingen, og når den først er laget ordentlig er veien kort til en historisk salatopplevelse.
15min / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
600 gromanosalat (eller hjertesalat)
50 gparmesan (høvlet eller revet)
Hjemmelagde krutonger:
200 glyst brød (gjerne noen dager gammelt)
2 feddrevet hvitløk
1 tsflaksalt (smak til)
4 ssExtra virgin olivenolje
Cæsardressing:
1 stkegg
2 tshvitvinseddik
1 tssitronsaft
en halv tsWorcestersauce
1 tsdijonsennep
3 stkansjosfileter
1 feddhvitløk
2 dlnøytral olje
en halv tssalt
en halv tspepper
Fremgangsmetode
Hjemmelagde krutonger
Sett ovnen på 180˚C. Skjær brødet i terninger og ha i en blandebolle. Tilsett revet hvitløk, salt og olivenolje og bland godt.
Fordel brødterningene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek midt ovnen i 10-15 minutter til krutongene er fine og sprø. Vend om halvveis for at de skal bli jevnt stekt. Avkjøl på brettet og sett til side.
Cæsardressing
Kok opp vann i en kasserolle. Slipp egget ned i vannet i det det begynner å boble forsiktig. Kok nøyaktig i 3 minutter før egget skylles godt i iskaldt vann. Dette heter «coddled egg».
Kakk egget over i en sylinderformet beholder og pass på å få med alt. Tilsett hvitvinseddik, sitronsaft, worcestershiresaus, sennep, ansjos og hvitløk.
Bruk stavmikser til å kjøre alt på høy hastighet og spe på med oljen i en tynn stråle. Dressingen blir luftig og får en tykk og god konsistens. Smak til med salt og pepper.
Montering
Riv salatbladene fra hverandre og skyll forsiktig. Tørk dem lett med kjøkkenpapir og la dem ligge i kjøleskapet til servering. Salatbladene kan serveres hele eller revet i grove biter.
Vend salatbladene i dressingen og dryss over parmesanost og krutonger rett før servering.
Tips!
Blir dressingen for tykk kan du spe forsiktig med litt kaldt vann, og røre inn for hånd.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆