5 gode marinader til grillmaten
Marinader setter god smak på det du griller og gjør kjøttet mørere. Og alt du trenger å huske er KOS. K for krydder – O for olje – S for syre

10min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Peanøttmarinade til kyllingspyd:
1 dlsøt soyasaus
2 ssPeanøttsmør
5 sspeanøtter (grovhakket)
1 tssesamolje
1 stkfedd hvitløk (finhakket)
2 sssolsikkeolje
Asiatisk grillsaus:
1 dlsøt chilisaus
1 ssingefær (revet)
4 sshoisinsaus
1 tssriracha saus
1 tsbrunt sukker
1 sssesamfrø
BBQ-saus med ristet pepper:
1 stkmango (overmoden)
1 dlketchup
2 sssort pepper (ristet)
1 tssriracha saus
1 stklime (saften)
Chili- og ingefærmarinade:
50 gsjalottløk (grovhakket)
50 ghvitløk (grovhakket)
50 gingefær (grovhakket)
50 grød chili (grovhakket)
5 dlsolsikkeolje
Honning- og timianglace:
1 flaskeakasiehonning
en halv pottetimian (finhakket)
Fremgangsmetode
Marinade til grillspyd
Asiatisk grillsaus
BBQ-saus med ristet pepper
Chili- og ingefærmarinade
Honning- og timianglace
Generelt om marinade
Velg en nøytral matolje som tåler høy varme – som solsikke, soya eller rapsolje.
Tilsett krydder, tørkede eller friske urter, hvitløk, chili eller ingefær.
Friske urter kan lett bli svidd. Derfor kan det være lurt å bruke hele stilker som du enkelt kan fjerne fra marinaden før du legger maten på grillen.
Syre som sitronsaft, eddik, vin og yoghurt gir smak og bryter også ned bindevevet i kjøttet slik at det blir mørere.
Sukker eller honning i marinaden har lett for å bli brent på grillen. En søt marinade eller en glaze bør derfor pensles på maten mot slutten av steketiden.
Du kan ogs å bruke den søte marinaden hvis du griller på indirekte varme.
Ha det du skal grille i en brødpose av plast. Hell marinaden over, klem luften ut og knyt igjen posen.
Legg posen i en form i tilfelle posen lekker, og sett det i kjøleskapet.
La kjøttet ligge i marinaden natten over, eller i det minste i noen timer.
Fisk trenger derimot ikke mer enn 5–15 minutter i marinaden.