Til hovedinnhold

Historikk

Les historien

Oppdal Samvirkelag er i dag Oppdals største bedrift

Svart hvitt bilde av gammel gate med hus i flere sjateringer. Snødekkede fjell i bakgrunnen.

«Opdal Samvirkelag er i dag Oppdals største bedrift.  Det er vel lite trolig at karene som dro i gang samvirkelaget i 1920 drømte om at det skulle få en slik vekst og en så sterk posisjon i bygda og regionen.»  Dette står i innledningen til jubileumsboken fra 1995.  I 2020, 25 år og mange sammenslutninger senere, feirer samvirkelaget 100 år.

Med ca 450 ansatte og en brutto omsetning på ca 1 milliard kroner, har samvirkelaget nå blitt en enda større næringsaktør i regionen.  Coop Oppdal driver handelsvirksomhet i 8 kommuner fordelt i tre markedsområder; Oppdal, Nord-Østerdal og Gauldal.  

Et lite utdrag av vår historie - Det startet i 1920.

1 februar dette året avholdes første ordinære generalforsamling i Opdal Samvirkelag og det første styret ble valgt. Lærer Tønnes Braut ble formann og med seg i styret hadde han Ingebrigt Mjøen, lensmann Øyvind Hoel, Martin Lien, Ola P. Hoel, Eystein Fuglem, Harald Bøysen og Ingebrigt R. Skarsem.

Tidlig mai i 1920 – datoen er litt usikker, sannsynligvis var det mandag 10. – åpnet Opdal Samvirkelag dørene for sine første kunder. Dette skjedde i en gammel laftet stuebygning ved vegkrysset på Auna. Sven Sunnset fra Soknedal ble tilsatt som lagets første bestyrer og med seg i forretningen fikk han Arne Vognild.

Årsmøte i Oppdalshallen i 1925; fire-fem hundre mennesker var møtt frem, og det vil nok si at de fleste av de 246 medlemmene hadde funnet veien til møtet – med ektefelle og kanskje barn. Styret kunne legge frem et oppløftende regnskap for 1924: omsetning på kr 792.000 og et overskudd på kr 30.000 og to prosent utbytte til medlemmene.

1 juli 1957 kunne Opdal Samvirkelag ønske velkommen til en av de mest moderne forretningene i Trøndelag – ja kanskje "landets flotteste forretningsbygg" mente redaktøren i Opdalingen. Med nybutikken i 1957 som var på hele 5000 kvadratmeter gikk Opdal Samvirkelag over fra tradisjonell diskekspedering til nymotens selvbetjening. Her kunne kundene forsyne se med kjøtt og påleggsvarer fra kjøledisker og dypfrosne produkter fra frysedisker. Dette var den moderne dagligvarebutikken, i hovedtrekkene slik vi kjenner den i dag.

Oppsving i både omsetning og økonomien i laget gjorde det mulig for at laget kunne bygge neste byggetrinn med egen finansiering. Torsdag 24 april 1969 åpnet det nye varehuset som var en utvidelse til eksisterende forretningsbygg. Rundt 2000 kunder strømmet til åpningen og for eldre kooperatører fortonte det nye varehuset seg som et "eventyrslott". Opdal Samvirkelag hadde en grunnsterk posisjon i bygda. Medlemstallet var på ca 1200 medlemmer.

I 1977 kunne samvirkelaget ønske kundene velkommen til egen møbelavdeling i sokkeletasjen. ......men så skjedde det.....Søndag 11 desember 1977 skulle bli den mørkeste dagen i samvirkelagets historie. I løpet av noen få kveldstimer ble hele det flotte forretningsanlegget i Oppdal sentrum forvandlet til en rykende askehaug. Brannen ødela verdier for ca 25 millioner kroner. Brannen er den verste i Oppdals nyere histori. Årsaken til brannen er aldri blitt klarlagt.

Planlegging og arkitektarbeide av nytt varehus ble igangsatt umiddelbart og arbeidet med nytt varehus startet allerede for fult utpå høsten. 15 november 1979 åpnes nytt Domus varehus. Det nye varehuset hadde store dimensjoner. Den totale gulvflaten var på hele 8300 kvadratmeter.

NKL-kongressen i 1980 slo fast at behovet for rasjonell organisasjonsmessig oppbygging av den kooperative virksomhet vil bli påtrengende i 1980-årene» og at det var nødvendig å «arbeide for sammenslutning av samvirkelag over alt hvor forholdene ligger til rette for det». Dette er bakgrunnen for de mange sammenslåingene som har skjedd i samvirkebevegelsen siden midten av 1980 åra. Oppdal Samvirkelag hadde en økonomi og en størrelse som gjorde det naturlig at samvirkelagene søkte hit når de ønsket sammenslutning. Flere samvirkelag fusjonert derfor inn i Opdal Samvirkelag på 1980 og 1990-årene.

I 2001 blir Opdal Samvirkelag til Coop Oppdal og samme år gjennomføres storfusjon med Støren Samvirkelag. Flere samvirkelag har senere fulgt etter og blitt en del av Coop Oppdal.

I 2022 feiret Coop Oppdal 100 års jubileum!

Kilder:

«Samvirkelaget er mi forretning», Opdal Samvirkelags historie 1920-1995 (Kjell Haugland) og årsmeldinger.

Bildeeiere: Morten Mellemseter og Coop Oppdal Sa.

Coop Oppdal SA

Coop Oppdal

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit