Til hovedinnhold

Alle monner drar

Hege-Desirée Falchenberg

Jeg blir inspirertav å jobbe sammen med ekte ildsjeler, sier hun.

Dame smiler i Obs Bygg klær på lager.

Etter at Hege-Desirée Falchenberg (42) ble bærekraftinfluenser i Obs Bygg Tune, har engasjementet vokst i takt med kunnskapen. – Jeg blir inspirertav å jobbe sammen med ekte ildsjeler, sier hun.

Hege er salgsleder og har jobbet i Coop Øst i fire år. Da ingen av kollegene meldte seg til å bli varehusets bærekraftinfluenser, påtok hun seg rollen.

– Selv om bærekraft ikke var noe jeg brant for den gangen, syntes jeg Obs Bygg Tune burde være representert. Etter hvert som jeg har lært mer og blitt kjent med bærekraftinfluensere fra andre butikker og varehus, har jeg bare blitt mer og mer interessert, forteller hun.

Tar vare på varene

Hege sitter i arbeidsgruppa for Obs Bygg, hvor avfallshåndtering har vært et viktig tema.

– Det er noe helt annet å jobbe med byggevarer og faghandel – vi har ikke datovarer og matavfall. Likevel har vi «hermet» etter dagligvaren ved å sette opp torg både i trelasten og i selve varehuset hvor vi selger nedprisede varer. Det kan være alt fra feilblandet maling, varer med ødelagt emballasje eller som er på vei ut av sortimentet, til lister og plater, forteller hun.

Dette har kundene lagt merke til.

– Stadig flere kunder går aller først innom disse torgene og sjekker om de står noe der de har bruk for, sier Hege.

Varehussjef Hilda Fjeldaas har lansert slagordet «Ta vare på varene» – noe Hege støtter fullt ut.

– Det handler om å håndtere varene pent og forsiktig, slik at ikke emballasjen blir ødelagt og de blir en kilde til svinn. Vi deler gode tips med hverandre, som å sette tapemerker på truckgaffelen, eller bruke god tid til å pakke ut varer, forteller hun.

Sorterer bedre

Etter at prosjekt Smart Butikkdrift ble dratt i gang så gjorde Obs Bygg Tune en rekke forbedringer.

– Vi har fått én ny komprimator, slik at vi sorterer bedre enn før. Nå sorteres både klar og farget plast, i motsetning til tidligere hvor farget plast gikk i restavfall. Plast er som kjent en miljøversting og det varmer et bærekrafthjerte at dette nå sorteres riktig. Dette med å få bedre kontroll på sortering av avfall er bare én av mange ting vi har gjort. Avfallssortering er noe vi skal jobbe mye mer med, sier hun.

Obs Bygg Tune har også kjørt i gang med en pilot på Smart Retur (palleretur).

– Det vil si at usorterte palleprodukter hentes hos oss og leveres til Smart Retur sine lagre. Tidligere har slike produkter som engangspaller og langpaller blitt kastet i palleknuser. Nå blir de isteden reparert og gjenbrukt, forklarer Hege.

Stor effekt

Deltakerne i Obs Bygg-gruppa har opprettet en egen gruppe på sosiale medier hvor de utveksler ideer og erfaringer.

– Det er inspirerende å samarbeide med så engasjerte folk, og jeg har skjønt at noe av det viktigste når det kommer til bærekraft er å ikke overkomplisere ting. Små grep og tiltak kan ha stor effekt – det er summen av alt som har betydning, sier Hege.

Hun har også forslått å lage en sykkelparkering for ansatte slik at flere velger å sykle til jobb, samt å innføre flere kjøttfrie dager i felleslunsjen.

– Grepene vi tar trenger ikke være stor eller kostbare – alt hjelper, fastslår Hege.

  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Coop Øst SA:

Om Oss

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit