Til hovedinnhold

En sterkere matopplevelse med chili

Stadig flere får opp øynene for de fortreffelige egenskapene til chili. Du kan bruke chili til alt fra middag til dessert, sjekk våre beste oppskrifter med chili.

En skål med masse hel, rød fersk chili.


Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan bruke chili til. Selv om det er mest vanlig å bruke chili for å sette en spiss på middagsretten, kan den også brukes rå i salater, supper, desserter eller sjokolade.

Mange sverger for eksempel til litt chili i kakao eller te. Den kan også brukes på pizza, i gryter eller til fisk, eller bare som krydder. Den stekes lett og kan forvelles til bruk i mange typer meksikanske og italienske retter.

Chili-smaken sitter i stilken

Det er ikke sikkert alle i familien er like glade i sterk mat. Dersom du deler rød chili og legger den i olje, får du etter en stund deilig chiliolje. Med noen dråper av denne, tilsetter du enkelt litt hete i maten, for de som ønsker det.

Den sterke smaken sitter i stilken før chilien blir høstet. Når chilien høstes, renner væsken ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilien.

Smaken er gjerne sterkest hos de mindre typene chili, mens de lengre og større variantene kan være noe mildere.

Mange typer chili

Det finnes veldig mange forskjellige varianter av chili som selges ferskt, tørket eller røkt. I tillegg til rød og grønn chili, er det ikke uvanlig med typer av Habanero, Anaheim, Jalapeno, Poblano, Serrano, New Mexican og Hungarian wax.

Chili har ofte en spissformet fasong, men kan variere mye i lengde, farge og styrke.

I umoden tilstand er alle chili grønne, men noen skifter farge ved modenhet til rød, rødgul eller gul.

Chili er en svært god kilde til vitamin C, og inneholder også vitamin A. I tillegg inneholder chili biofavinoider, stoffer som hjelper til med å styrke blodkarene, gjøre dem mer elastiske og bedre egnet til å regulere blodtrykkssvingninger, samt pigmentstoffene karotenoider og flavonoider. De sistnevnte er sterke antioksidanter.

Chili er ingen slankekur

Betegnelsen chilipepper kan være noe misvisende. Chilipepper tilhører nemlig ikke pepperfamilien, men er frukten fra planter i capsicum-familien – den samme som paprikaen.

Virkestoffet capsaicin brukes også i medisinsk øyemed, blant annet i smertelindrende kremer og som behandling mot psoriasis.

Forskere undersøker også capsaicins potensiale som et middel for å gå ned i vekt. Effekten av chili som «slankemiddel» er minimal, i den grad den finnes. Men at hyppig bruk av chili kan ha en påvirkning på forbrenningen, er det større enighet om.

 

Capsaicin er forøvrig hovedingrediensen i pepperspray, og det sier jo litt om potensialet for en «brennende» opplevelse. 

Hvis du har lyst til på noen sterke matopplevelser med chili, kan du forsøke deg på noen av disse under. Husk bare å vaske hendene etter du ha kokkelert med den herlige grønnsaken! 

6 spicy oppskrifter med chili

 • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
 • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
 • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
 • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
 • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
 • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

  ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn