Vaffeldagen 2025
Bli inspirert hos Coop MegaNår er Vaffeldagen, og hvorfor har vi en helt egen dag tilegnet denne deilige, sprø og myke godbiten? Hvordan lager man dessuten de beste vaflene – enten man liker dem tynne og sprø, eller tykke og myke?

Vaffeldagen – en søt tradisjon
Vaffeldagen feires hvert år den 25. mars, og selv om vi gjerne skulle hatt en egen norsk opprinnelse til feiringen, stammer den faktisk fra Sverige. Dagen heter opprinnelig Vårfrudagen, som er en gammel merkedag for jomfru Marias budskapsdag. På folkemunne i Sverige ble dette til Våffeldagen, og vipps fikk vi en helt egen dag til ære for vaffelen!
Vafler gjennom historien
Vafler er ingen moderne oppfinnelse. De kan spores helt tilbake til middelalderen, da de første vaffellignende kakene ble stekt over åpen ild i spesielle jern med lange håndtak. De var ikke like søte som dagens vafler, men ble gjerne tilsatt honning og urter.
På 1800-tallet kom vaffeljernet med hjertemønster slik vi kjenner det i dag, og vaflene ble etter hvert en fast del av kaffekosen i både Norge og resten av Skandinavia. I dag er vafler et symbol på hygge, enten de serveres i idrettslagets kafé, hjemme hos bestemor eller på en fjelltur med brunost og syltetøy.
Slik lager du perfekte vafler
Den perfekte vaffelen er en smakssak – noen liker dem sprø, andre myke, noen vil ha dem søte, andre mer nøytrale. En klassisk norsk vaffelrøre inneholder som regel egg, sukker, melk eller kefir, mel, bakepulver og smør. Noen sverger også til litt vaniljesukker eller kardemomme for ekstra smak.