Kylling
AnsvarlighetSom medlemseid dagligvareaktør har Coop et tydelig ansvar for trygg mat, bærekraft og god dyrevelferd. Nå tar vi et viktig steg videre for å styrke dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon – i tett samarbeid med våre leverandører.

Et ansvar vi tar på alvor
Coop er eid av over 2,5 millioner medlemmer, og som en stor samfunnsaktør stilles det høye forventninger til oss. Mattrygghet, folkehelse, sunnhet og etisk handel er sentrale områder i vår strategi – og dyrevelferd er en viktig del av dette ansvaret. Derfor jobber vi målrettet for å sikre bedre forhold for dyrene i verdikjeden, og for å bidra til en mer bærekraftig matproduksjon i Norge.
Norsk kyllingproduksjon med høy standard
Dyrevelferden i norsk slaktekyllingproduksjon er god og blir stadig bedre. Det er resultatet av solid kunnskap, dyktige bønder og et sterkt samarbeid i hele den norske fjørfenæringen. Alle produsenter inngår i dyrevelferdsprogrammet for kylling, og følger oppdaterte krav til drift og dokumentasjon. Dette gir forbrukerne trygghet for at norsk kylling er produsert på en ansvarlig måte.
Samarbeid for bedre dyrevelferd
Coop samarbeider tett med våre leverandører for å sikre god dyrevelferd i hele produksjonskjeden. Sammen legger vi til rette for en gradvis overgang til saktevoksende kylling – på en måte som tar hensyn til dyrene, produsentene og kundenes behov. Vi vet at endringer tar tid, og vi er opptatt av å gjøre dette på en måte som gir forutsigbare og varige forbedringer.
Overgang til kylling som vokser saktere
Coop er godt i gang med å fase ut kyllingrasen Ross 308 og innfaser en mer saktevoksende rase i alle våre produkter.
I september 2024 kom Coop overlår i butikkene våre, og i februar 2025 kom de første Coop kyllingfiletene. Disse produktene er merket med saktevoksende på designet slik at det er lett å orientere seg i hylla.

Fra uke 38 2025 har enda flere av våre Coop kyllingprodukter kommet fra saktevoksende rase.
Ingen kyllingraser er like. Valg av hybrid vil påvirke mange ledd. Mange av våre produsenter må utvide kapasiteten i eksisterende hus og det må også bygges flere nye kyllinghus. Og når bøndene skal legge om til ny rase kreves det at de setter seg godt inn i og lærer å kjenne den nye rasen. Våre dedikerte bønder er godt rustet til arbeidet, men det vil ta tid når mer enn 80 kyllinggårder skal legge om. På sikt og skal alle Coop kyllingprodukter være utelukkende fra saktevoksende raser.

