Til hovedinnhold

6 enkle tips til en sunn middag

Det er overraskende lett å gjøre hverdagsmiddagen litt sunnere. Ofte er det bare små justeringer som skal til!

Grillet kyllingfilet i skiver lagt over en seng av ris, grønnsaker og ferske urter. Hvit tallerken, lyst underlag.

Start i det små

Vil du gjerne spise litt sunnere, men synes det er forbausende lett å skeie ut?  

Et enkelt råd er: Start i det små! Det gir ofte et bedre resultat enn det velkjente skippertaket.

 Her er noen tips til små endringer i hverdagen. Klarer du dette, vil det i lengden bidra til en litt sunnere livsstil – uten at du får følelsen av at du går på diett.

1. Prøv fullkornsvariantene

Fullkornsprodukter gir ekstra næringsstoffer. Selv om kaloriinnholdet kanskje ikke er så forskjellig, er det likevel gode grunner til å velge mat med fullkorn.

Fullkornsprodukter er rikere på både fiber, jern, B-vitaminer, sink og protein, samtidig som mengden langsomme og sunne karbohydratene er større. Dessuten blir du fortere mett av fullkorn enn av fine kornprodukter, og dermed spiser du gjerne mindre også.

I butikkhyllene finner du forskjellige varianter av fullkornsprodukter, som fullkornsris, -pasta, -tortillas, -pizzabunn og -brød. Prøv det neste gang du handler!

Tips: Bytt ut lasagneplatene med tagliatelle av fullkorn. Da får du en annerledes og litt sunnere lasagne.

Middagstallerken med falafel, oliven, tomat, agurk, rødløk, hummus og pitabrød.

2. Kikerter er bra for både mage og lommebok

Er du ikke så kjent med kikerter, sier du? Det bør du snarest gjøre noe med.
Denne proteinrike erten er elsket av mange, og med god grunn. Kikerter kan blant annet erstatte kjøtt, poteter, ris, pasta og nøtter.

På kjøttfrie dager bør absolutt kikerter vurderes, ikke bare på grunn av helsegevinstene. Både lommeboka og smaksløkene setter også pris på denne herligheten.

Av kikerter kan du lage deilig dipp (hummus), fristende hurtigmat (falafel), en nydelig indisk gryte (chana masala) og en velsmakende, kjøttfri burger.

Tips: Kikerter er også nydelig som snacks når den velkrydret får kose seg sprø i ovnen i en halvtimes tid.

 

3. Erstatt salt med nesten alt

Salt er godt, men dessverre også usunt i store mengder. Heldigvis finnes det mange andre gode venner i krydderhylla. Prøv å unngå salt, eller begrens bruken. Her kan du heller være raus med andre kryddere. Hvitløkskrydder, basilikum, pepper og paprika er gode alternativer som gir mye smak.

Tips: Lag dine egne krydderblandinger. Ferdige krydderblandinger inneholder ofte en del salt, men lager du blandinger selv, har du full kontroll over både smak og innhold.

 

4. Sunn middag med kesam

Kesam er en kvarg, altså en type syrnet melk. Den er velsmakende og passer til for eksempel dipper, dressinger, kalde sauser og desserter. Her kan du spare mange kalorier og få i deg mer næring i forhold til produkter som rømme, majones, vaniljesaus og crème fraîche.

Kesam finnes i både original og mager versjon, i tillegg til en laktosefri variant. Produktet får du også i flere smaker, der naturell og vanilje er de mest vanlige.

Tips: Har du prøvd mager kesam i tacoen i stedet for rømme? Her får du både mindre fett og færre kalorier, samtidig som du får i deg ekstra protein.

 

5. Havregryn er en vinner

Havregryn kan du faktisk spise dagen lang. Havre er nemlig vårt sunneste kornslag, og er full av helsebringende karbohydrater, fiber, proteiner og vitaminer.

I hverdagen kan du rett og slett la havregryn erstatte mel. Etter en runde i blenderen har du mel til å lage blant annet vafler, pannekaker, tortillas eller pizzabunn. Du kan også bruke havregryn til å panere kylling eller fisk.

Og havregrøten – den fungerer også som en billig, sunn og mettende frokost eller middag.

Tips: Lag bananpannekaker med havregryn, egg og bananer. Miks dette sammen, så har du bare en runde med stekepanna igjen før du har en perfekt frokost, lunsj, middag eller kveldsmat.

Svart wokpanne med et utvalg fargerike tilberedte grønnsaker.

6. Lur inn ekstra grønnsaker

Dette er kanskje den enkleste metoden å gjøre måltidet sunnere på: Tilsett mer grønnsaker enn du vanligvis gjør. Fyll tallerkenen med ekstra grønnsaker, og fyll på mer og flere varianter i gratengen, omeletten, woken eller i tacoen. Vi garanterer at opplevelsen blir like god – om ikke bedre.

Tips: Prøv blomkålris i stedet for vanlig ris. Blomkål er nøytral på smak og kan smaksettes med forskjellige kryddere. Riv blomkålen slik du river ost, og steke den på middels varme i stekepanna med litt smør eller olje.

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn